Brânză proaspătă de casă

Deși această brânză proaspătă de casă se face printr-un procedeu relativ simplu, rețeta sperie tare mămicile la început de diversificare.

În urma nenumăratelor întrebări primite, referitoare la modul de preparare, am detaliat mai jos.

Menționez că felul în care se obținea brânza când noi eram mici, cu ajutorul tabletelor de calciu lactic, nu este un procedeu deloc ok, mai ales în lipsa unor analize care să ateste un deficit de calciu.

Brânză proaspătă de casă

Ingrediente:

* cantități pentru circa 300 g de brânză

  • 1 l lapte cu cel puțin 3,5% grăsime
  • 300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime

Mod de preparare:

Se pune laptele pe foc și când începe să fiarbă se adaugă iaurtul. Se amestecă și se lasă pe foc până începe să se aleagă zerul (amestecând din când în când), după care se pune la scurs în strecurătoare (eu acopăr strecurătoarea și cu comprese sterile pentru a nu se mai pierde din cantitatea de brânză. Dacă sita este foarte deasă nu mai e nevoie de comprese).

De asemenea puteți folosi și un săculeț pentru strecurarea laptelui vegetal, dacă aveți la dispoziție.

Există și varianta cu zeamă de lămâie, în loc de iaurt, dar nu am încercat-o, căci gustul am înțeles că ar fi diferit, însă e bună de luat în calcul pentru atunci când nu avem în casă iaurt, dar avem lămâi.

Se poate adăuga la final și verdeață proaspătă (pătrunjel, mărar), diverse condimente preferate. Se păstrează la frigider, în casoletă ermetică, câteva zile.

Se poate consuma în stare proaspătă sau în diverse preparate.

Eu o foloseam la început doar în preparate, gândindu-mă că textura ușor sfărâmicioasă nu va putea fi gestionată de către Cireșel.

La un moment dat însă, m-a văzut că strecor brânza și mi-a dat de înțeles că vrea.

Am început să pun brânza în diverse forme, la frigider și am continuat să-i ofer mai des în stare proaspătă căci s-a descurcat foarte bine și a fost extrem de încântat.

Voi ați pregătit până acum brânză proaspătă de casă? Ce procedeu vi se pare mai ușor? 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*