Bunătăți pentru musafiri – de la găluște de aur la jerbo
După cum bine știți, îndrăgesc tare mult cărțile din domeniul culinar și în special pe cele ale Mariei Tothne Libor.
De curând, în colecția cărților scrise de către aceasta a apărut o nouă “comoară”, care și-a găsit loc și în biblioteca mea, alături de celelalte, despre care puteți citi chiar pe blog, în articolele dedicate (apasă ? aici, aici și aici pentru recenziile acestora).
Ca și celelalte apariții, cartea debutează cu o prefață, în care se regăsesc foarte multe sfaturi utile din partea autoarei.
Calitatea informațiilor se menține la aceleași standarde înalte, la fel ca și calitatea printului realizat de către Editura Casa.
Dacă în celelalte trei cărți de succes autoarea i-a condus pe cititori în
lumea aluatului dospit și a coacerii pâinii, de data aceasta ne propune rețete de bunătăți pentru oaspeți, de la găluște de aur la jerbo.
Toate rețetele sunt precise și testate, ceea ce le face perfecte și pentru patiserii amatori.
Informațiile sunt bine structurate, iar rețetele sunt împărțite pe categorii: aluaturi dospite dulci, aluaturi dospite sărate, produse de patiserie sărate, prăjituri dulci.
În cele ce urmează vă las prima rețetă testată de către mine cu ocazia sărbătorilor pascale de anul acesta.
Pentru că îmi doream o variantă mai ușoară care să înlocuiască cozonacul, am ales să fac niște rulouri cu cremă de alune și gem de casă, utilizând ca bază aluatul de cornuri propus de către Maria Tothne Libor.
Au ieșit o minunăție de rulouri, pufoase, care s-au menținut proaspete 2 zile, cât au și rezistat (pofticioșii casei le-ar fi data gata într-o zi).
Rulouri cu cremă de alune și gem de casă
?Ingrediente:
*Aluat
- 10 g sare
- 500 g făină tip 650
- Un praf de turmeric
- 100 g zahăr
- 10 g drojdie uscată
- 250 ml lapte călduț
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 50 ml ulei
– În rețeta originală se folosea și 1 ou, dar eu am preferat să îl înlocuiesc cu ulei și să adaug puțin turmeric pentru culoare.
*Umplutură
- Cremă bio de alune
- Gem de gutui
– cantitățile umpluturii le stabiliți după preferințe (eu am folosit 8 linguri mari cu cremă de alune și 4 linguri mari cu gem de gutui)
*Extra
- 2-3 linguri de miere
- 1-2 linguri apă
?Mod de preparare:
Pentru aluat am încălzit puțin laptele și am adăugat în el untul topit.
În bolul metalic al mixerului planetar am adăugat sarea la baza bolului, apoi făina cernută și praful de turmeric.
În mijlocul acesteia am format o adâncitură unde am adăugat zahărul, drojdia și laptele cald cu untul.
Am lăsat bolul deoparte pentru aproximativ 10 minute, timp necesar pentru activarea drojdiei.
Am adăugat apoi uleiul și am frământat aluatul timp de 10 minute cu ajutorul robotului.
Puteți frământa și manual, însă va fi nevoie să prelungiți timpul de frământare până obțineți un aluat elastic și nelipicios.
Se formează o bilă de aluat, care se așază într-un bol curat, se acoperă și se lasă la dospit până își dublează volumul.
După dospire, aluatul se împarte în 4 bile care se întind sub formă dreptunghiulară.
Fiecare foaie de aluat se unge cu cremă și gem, se rulează, iar sulul obținut se împarte în 5-6 rulouri.
Rulourile se așază în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând o mică distanță între ele și se coc circa 35 de minute la 180° C, în cuptorul preîncălzit, pe funcția căldură sus-jos.
După ce se scot din cuptor se ung cu amestecul obținut din miere și apă.
Pe noi ne-au cucerit, așa că vi le recomandăm cu drag, la fel ca și minunata carte.
Pe aceasta o puteți achiziționa la preț redus de pe site-ul editurii Casa, apăsând ? aici.
*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:
✅ YouTube
✅ Grup de Facebook (autodiversificare)
*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura ?