chec cu afine si nuci braziliene

Chec cu afine și nuci braziliene

Când v-am prezentat brioșele ciocolatoase cu cocos și banane, vă spuneam că abia așteptăm să le încercăm și sub formă de banana bread. Și le-am tot încercat nu doar așa, în cele 2 variante menționate, ci și sub formă de chec cu afine și nuci braziliene.
Puteți înlocui afinele cu alte fructe preferate, gen zmeură, mure sau cubulețe de măr, pară etc.
În cazul acesta, posibil să iasă puțin mai umed pe alocuri.
De asemenea nucile braziliene pot fi înlocuite cu alt tip de nuci preferate.
Eu recurg la ele când nu am nuci românești hidratate, ca și la fistic și nuci de macadamia, întrucât niciunele nu necesită hidratare.

Chec cu afine și nuci braziliene

🍒Ingrediente:

  • 6 ouă potrivite (345 g – cântărite cu coajă)
  • 6 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 banane mici (tăiate cubulețe)/70 g miere (opțional, după 1 an)
  • 50 g fulgi de cocos bio
  • 150 g făină tip 650
  • 5 g praf de copt bio (opțional)
  • 5 g scorțișoară Ceylon
  • 15 g carob (pudră de roșcove)
  • O mână generoasă de afine congelate
  • 6-7 nuci braziliene (se pot înlocui cu alte nuci preferate)

🍒Mod de preparare:


Am separat albușurile de gălbenușuri, iar peste acestea din urmă am adăugat uleiul, amestecând cu un tel, până și-au dublat volumul.
Am mixat albușurile spumă tare, apoi am adăugat gălbenușurile frecate cu ulei. Dacă optați și pentru miere, se adaugă în acest stadiu, apoi se mai mixează 2-3 minute.
După omogenizarea compoziției, am adăugat toate ingredientele uscate, amestecate în prealabil, cu excepția nucilor braziliene, ajutându-mă de o spatulă din silicon. 
La final se adaugă cubulețele de banane (dacă nu optați pentru miere) și de asemenea afinele congelate trecute prin făină.
Le-am înglobat ușor, tot cu ajutorul spatulei din silicon.
Am pus compoziția într-o formă metalică de chec (dimensiuni interioare de 23×12 cm), acoperită cu foaie de copt, iar deasupra am adăugat nucile braziliene răzuite fin.
Am introdus tava în cuptorul preîncălzit, pentru circa 30 de minute, la foc potrivit (circa 170° C).
Când a fost gata am lăsat checul la răcit pe un grătar metalic.
Noroc că l-am copt seara târziu și am rezistat tentației de a-l tăia cald.
L-am servit la micul dejun cu fructe proaspete și chefir, în funcție de preferințe. Sigur merge de minune și uns sau umplut cu “ciocolata” bebelușului.
Super pufos și delicios… Un fel de blueberry muffin bread ❣️
Poate fi copt și în forme de brioșe, iar ambele variante sunt perfecte pentru luat la pachet. 😉
Dacă încercați și această variantă, dați de veste! 💙🍒💙

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*