Săptămâna trecută am făcut aceste chiftele vegetale cu ciuperci.
În ultima perioadă am tot făcut diverse preparate complet vegetale, întrucât sunt zile în care eu nu consum carne, ouă și lactate. Alte preparate care se încadrează în această categorie sunt, printre altele, burgerii vegetali și crochetele cu năut.
Spre surprinderea mea, le iubește chiar și Cireșel, care nu este fan linte verde.
Din cantitățile menționate mai jos ies în jur de 50 de chifteluțe. Dacă vreți să faceți mai puține, înjumătățiți cantitățile.
Eu prefer să fac o cantitate mai mare, întrucât se păstrează perfect la congelator.
Chiftele vegetale cu ciuperci
?Ingrediente:
- 400 g linte verde
- 500 g ciuperci Champignon
- O ceapă roșie
- 4-5 căței de usturoi
- 3 morcovi
- Condimente (la alegere)
- 100 g fulgi mărunți de ovăz
*Extra (pentru crustă)
- Pesmet
- Semințe de susan
?Mod de preparare:
După ce am spălat bine lintea, am pus-o la hidratat, peste noapte.
A doua zi am clătit-o și am fiert-o sub presiune, la multicooker, timp de 5 minute.
La final am scurs excesul de apă și am lăsat lintea la răcit în strecurătoare.
Între timp am curățat ciupercile și le-am spălat sub jet de apă.
Le-am tocat mărunt și le-am “călit” într-o tigaie antiaderentă, fără ulei și fără apă.
Am adăugat peste ele morcovul ras fin și scurs de zeamă, ceapa și usturoiul, tocate mărunt și le-am lăsat pe foc până s-a evaporat tot excesul de apă din legume.
După o scurtă răcire a legumelor, le-am amestecat cu lintea verde și fulgii mărunți de ovăz.
Am asezonat cu mix-ul de condimente pe care îl puteți găsi ? aici.
Pentru un plus nutritiv puteți adăuga și 1-2 linguri cu fulgi de drojdie inactivă.
Am format chiftele rotunde, le-am trecut pe unele prin susan, pe altele prin pesmet și le-am așezat în tavă, pe hârtie de copt.
Am introdus tava în cuptorul preîncălzit, pentru circa 30 de minute, la foc potrivit.
După răcirea completă le depozitez în frigider, în casoletă ermetică.
Rezistă foarte bine 2-3 zile.
Cum vă spuneam, eu fac circa 50 de bucăți și pun și la congelator, în cutie ermetică.
La nevoie, scot de seara din congelator și le las în frigider peste noapte.
Se păstrează excelent și sunt tocmai bune pentru situații neprevăzute, pentru un prânz la pachet sau pentru zile cu mai puțin chef de gătit.
Le servim în salate răcoritoare sau alături de diverse preparate.
Ultima dată au făcut furori lângă orez basmati cu porumb și pătrunjel.
Dacă le încercați, așteptăm vești, iar dacă considerați că ar ajuta și pe altcineva această rețetă, nu uitați să dați un share pe rețelele de socializare. Pentru a nu pierde nicio noutate, vă invităm să ne urmăriți și pe conturile de Facebook (apasă ? aici) și Instagram (apasă ? aici). ???
Mulțumim!