La fiecare început de an, nouă ne stă gândul tot la sărbători, la bunătățile pe care le savurăm mai des decât în celelalte perioade ale anului, așa că azi am făcut niște cinnamon rolls delicioase și tare aromate.
Pentru adulți am avut și o glazură mai păcătoasă, însă nici varianta simplă, a lui Cireșel nu a fost mai prejos.
Cinnamon rolls (Rulouri cu scorțișoară)
?Ingrediente:
*Aluat
- 500 g făină tip 650
- 270 ml lapte
- 7 g drojdie uscată
- 3 gălbenușuri
- O lingură ulei de măsline
- 100 g unt nesărat cu 80% grăsime, topit
- Pudră de vanilie bio
*Umplutură
- 100 g unt nesărat cu 80% grăsime
- Scorțișoară Ceylon
- Carob (pudră de roșcove)
- Fistic măcinat/Cocos (4-5 linguri pline)
*Glazură (!!! DOAR PENTRU ADULȚI ?)
- 125 g cremă de brânză Philadelphia (la temperatura camerei)
- 100 g zahăr pudră
- 50 g unt nesărat cu 80% grăsime (moale)
- 1-2 picături ulei esențial de lămâie
- 2-3 linguri zeamă de limetă
Am preparat glazura înainte de a scoate rulourile din cuptor și am adăugat-o peste ele imediat după ce le-am scos.
?Mod de preparare:
Se pune făina într-un vas încăpător, împreună cu drojdia uscată, vanilia, laptele călduț, untul topit și răcit, gălbenușurile frecate cu uleiul de măsline. Se frământă bine până se obține un aluat elastic, care se transferă într-un vas uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, într-un loc cald, circa o oră sau până își dublează volumul.
Pentru umplutură am topit untul, apoi am adăugat scorțișoara, carobul și fisticul/cocosul.
Puteți alege alte nuci preferate pentru a le adăuga, în vederea obținerii unei umpluturi mai dense, însă preferatele noastre sunt fisticul și cocosul în acest caz.
Dacă doriți, puteți adăuga și o lingură de miere în umplutură (doar peste 1 an).
Când fac porție dublă, în umplutura adulților adaug 2 linguri de zahăr brun, pe care îl topesc în același timp cu untul.
Când aluatul a fost gata, l-am întins pe blatul de lucru, am adăugat umplutură pe toată suprafața, am rulat și am tăiat în 8 bucăți egale pe care le-am așezat în tavă, la distanță una de cealaltă, întrucât își mai măresc volumul destul de mult. Se ung cu excesul de lichid rămas de la umplutură și se mai lasă la dospit, într-un loc cald circa 10 minute, apoi se coc în cuptorul preîncălzit circa 30 de minute, la foc potrivit (180°).
Rulourile au ieșit delicioase, iar gustul lor a fost divin chiar și fără glazură. A mai scăpat unul pentru a doua zi (căci l-am ascuns bine ?) și a rămas la fel de fraged și super pufos. ? Neapărat trebuie să le încercați!
Later edit:
? În ediția din ianuarie 2020 (cred că va rămâne tradiție să facem cinnamon rolls în această lună) am făcut o glazură mai simplă și potrivită pentru toată familia: 150 g iaurt grecesc și circa 2 linguri de miere.
Am pus glazura peste rulouri de îndată ce le-am scos din cuptor.
După spusele soțului mergea chiar porție dublă de glazură ?
Am modificat și pozele cu varianta 2020, însă nici de data aceasta n-au mai prins lumina naturală. Se cere încă o tură pentru atingerea acestui obiectiv. ?