Dacă ar fi doar după Cireșel ar mânca pâine non-stop, chiar și atunci când nu mai poate. 😂
Prin urmare, ca să mai variem, m-am gândit că ar fi binevenită o surpriză și am „făurit” azi niște covrigi pufoși cu morcov, că tot am modelat mulți zilele trecute, din plastilină. 🙈
Cum știam că face minuni în aluturi, ca și în cazul cozonacului pufos, am folosit ca lichid kefir, preferatul lui Cireșel.
Au ieșit niște pufoșenii pe care le-am servit cu unt și cașcaval, dar mergeau tare bine și cu niște cremă de „ciocolată”. 😍
Variante de servire sunt nenumărate.
Sunt excelenți pentru a fi serviți cu diverse paste tartinabile, cremă de brânză și verdețuri, guacamole, iar lista poate continua.
Nu mai zic că merg și simpli, dispar ca… pâinea caldă, vorba aia. 😂
Covrigi pufoși cu morcov
🍒Ingrediente:
- 500 g făină tip 650
- 25 g drojdie proaspătă
- 50 g unt nesărat cu 82% grăsime
- 330 g kefir (Napolact Bio)
- 50 g morcov ras fin
- Semințe de dovleac hidratate (măcinate pentru cei mici)
- 2 gălbenușuri de ou
🍒Mod de preparare:
Am adăugat făina într-un vas încăpător.
Am făcut o adâncitură în mijlocul căreia am pus drojdia proaspătă mărunțită, untul topit, kefirul călduț și morcovul ras fin.
Eu topesc untul apoi adaug kefirul peste el și îl mai las pe foc 2-3 minute, cât să fie călduț amestecul.
Aveți grijă să nu fie fierbinte! În acest caz va anula efectul drojdiei.
Am frământat aluatul câteva minute, apoi l-am transferat într-un vas curat punând puțină făină sub și peste aluat.
L-am lăsat la dospit acoperit, într-un loc cald, circa 30 de minute, timp în care și-a dublat volumul.
După ce aluatul a stat la dospit l-am frământat încă 1 minut pe blatul înfăinat și l-am împărțit în 10 bucăți aproximativ egale.
Am modelat covrigii, i-am așezat în tavă și după încă vreo 10 minute de stat în tavă i-am uns cu gălbenuș de ou și am pus peste semințe hidratate de dovleac.
În cazul copiilor mai mici, presărați semințe râșnite pentru a evita înecul.
Pe covrigii noștri, ai adulților, am pus și câțiva fulgi de sare.
Am introdus tava în cuptorul preîncălzit și am copt covrigii circa 20 de minute (nu depășiți 25 de minute), la foc potrivit.
Neapărat să-i încercați și să dați de veste!
Eu abia aștept să îi refac și cu alte legume, în loc de morcov.
Cu siguranță ies delicioși și cu sfeclă, cartofi dulci sau chiar cu brânzeturi. 🙈