melc umplut

Covrigi umpluți

De ceva timp tot visam niște covrigi umpluți. ?

Aseară mi-am îndeplinit visul, dar tot procesul a fost ca o comedie în 3 acte, după cum urmează… ?

Am coborât în bucătărie pe la 9 seara, am făcut rapid un aluat cu ce aveam la îndemâna și l-am lăsat la dospit, acoperit cu un prosop curat, la temperatura camerei.

Când mă grăbesc, pun aluatul la dospit în slow cooker, pe funcția menținere cald, însă acum voiam să adoarmă Cireșel să mă pot desfășura în liniște.

După o oră, cum Cireșel încă nu avea chef de somn, m-am dus să văd în ce stare era aluatul.

Crescuse foarte frumos, l-am mai frământat puțin și l-am împărțit în 9 bile egale (cele formate de către mine au avut câte 100 g). 

Le-am pudrat cu făină și le-am acoperit din nou cu prosopul căci cineva mă solicita în mod special ??

Așa că până m-am apucat de umplut covrigii a mai trecut încă o oră.

În concluzie, cele vreo 2 ore de dospire au ajutat mult, însă cred că este suficientă și doar o oră, dacă nu aveți timp mai mult la dispoziție.

Covrigi umpluți

?Ingrediente:

*Aluat

  • 500 g făină tip 650
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 ou
  • 100 g unt topit, cu 82% grăsime
  • 330 g kefir

*Umplutură “dulce”

  • 290 g piure banane bine coapte
  • 10 g carob (pudră de roșcove)
  • 20 g fulgi de cocos bio
  • 3 g scorțișoară Ceylon
  • 60 g unt arahide nesărat

*Umplutură “sărată”

  • Circa 60 g cașcaval ras fin (nesărat/desărat)
  • 1 morcov potrivit, ras fin
  • Câteva fire de pătrunjel, tocate mărunt

*Decor

  • Lapte/Ou (pentru uns covrigii)
  • Semințe de susan alb și negru
  • Mix de semințe râșnite


?Mod de preparare:

Pentru aluat am adăugat făina cernută într-un vas încăpător, iar în mijloc am adăugat drojdia, oul, untul topit și chefirul.

Chefirul ar trebui să fie la temperatura camerei, însă dacă îl scoateți direct din frigider, cum am făcut eu, îl puteți pune peste untul topit și îl mai lăsați câteva minute pe foc, astfel încât amestecul să fie călduț.

Se omogenizează ingredientele și apoi se frământă aluatul obținut câteva minute.

Nu puneți mai multă făină, ci doar presărați încă puțină sub și peste aluat, înainte de a-l acoperi cu prosopul curat.

Lăsați aluatul la dospit, cel puțin o oră, dacă nu reușiți două, ca în cazul meu.

Pentru umplutura covrigilor, am folosit umplutura “dulce” realizată din ingredientele menționate.

Cum aceasta a fost suficientă doar pentru 6 bucăți, am încropit repede și umplutura “sărată” pentru ultimele 3 bucăți de aluat.

Eu am dat covrigilor o altă formă decât cea rotundă, după cum puteți vedea în fotografii, însă aceasta se realizează după placul vostru.

Am așezat covrigii în tava de aragaz, tapetată cu hârtie de copt, iar după ce am umplut toți covrigii, i-am uns cu lapte și am presărat susan pe cei “sărați” și mix de semințe râșnite pe cei “dulci”.

Pentru uns puteți folosi și ou.

Am copt covrigii circa 25 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.

Când i-am scos din cuptor, i-am învelit în hârtie de copt și i-am acoperit cu prosop curat pentru a deveni moi și pufoși.

Am savurat dimineață ambele variante lângă o cană cu lapte.

Ne-au încântat ambele variante, însă cei cu “ciocolată” au făcut furori ??

Vă sugerăm să-i încercați curând, nu veți regreta! Aluatul se desface foițe-foițe, iar untul a conferit o aromă specifică croissantelor franțuzești. ?

Later edit:

Și pentru că ne-am îndrăgostit de acest aluat super pufos am refăcut și sub formă de melci umpluți… si mai pufoși, de data aceasta, întrucât aluatul a stat la dospit 3 ore, cu frământat la fiecare oră. În ultima oră s a dospit sub formă de 12 bile egale.

Am dublat cantitățile pentru umplutură și a ajuns la fix crema.
Înainte de a introduce melcișorii la cuptor, i-am uns cu ou, iar când i-am scos din cuptor i-am uns cu un amestec format dintr-o linguriță de miere și 75-100 ml apă.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*