Cozonac pufos cu aromă de lămâie

Pe lângă cozonacul pufos și aromat, baby friendly, am tot zis că vă arăt și varianta „păcătoasă” de cozonac pufos cu aromă de lămâie, care nouă ne încântă papilele de ani buni, încă de când mâncam cozonaci făcuți doar de către mama și tata ❣️

Variantele de umplutură sunt multiple și se realizează după gust și preferințe.
Eu vă prezint trei dintre acestea, pe care noi le preferăm cel mai des.

Cozonac pufos cu aromă de lămâie

🍒Ingrediente:

*cantități pentru 2 cozonaci

*Aluat 

  • 1 kg făină tip 650
  • O lingură lămâie măcinată (Sonnentor)
  • 21 g drojdie uscată instant / 25 g drojdie uscată activă sau 60 g drojdie proaspătă
  • 10 g sare
  • 250 g zahăr
  • 400 ml lapte călduț
  • 250 ml ulei
  • 5 gălbenușuri (105 g) 

📢 Toate ingredientele să fie la temperatura camerei!

Pentru cozonac este important să folosiți o făină cu proteina cuprinsă între 11 și 14 g. Verificați acest lucru în tabelul cu informații de pe pachetul de făină. Pentru cozonac eu folosesc în general făină cu 12 g proteină. 

*Umplutură 

Varianta 1

  • 3 albușuri (mixate spumă tare)
  • 200 g zahăr
  • Cacao (după gust)
  • 250 g nucă măcinată grosier
  • 1-2 linguri cremă de ciocolată 

Varianta 2

  • 3 albușuri (mixate spumă tare)
  • 100 g zahăr
  • 150 g alune de pădure măcinate
  • Pudră de vanilie bio
  • Esență de rom
  • 2 linguri cacao

Varianta 3

  • 700 g cremă de ciocolată
  • 180 g nucă măcinată
  • Esență de migdale 

*Extra 

  • Unt topit/1 ou + o lingură zahăr brun (pentru uns înainte de copt)
  • Semințe de susan
  • Apă rece/Lapte rece/Unt topit și răcit (pentru uns imediat după copt) 


🍒Mod de preparare:

Făina cernută de două ori am adăugat-o într-un bol mare, iar în mijlocul acesteia am făcut o adâncitură unde am pus drojdia uscată activă, o lingură cu zahăr (din cel cântărit), lămâia măcinată și circa 100 ml din laptele călduț. Am presărat puțină făină deasupra (din cea existentă deja în bol și am lăsat deoparte bolul pentru aproximativ 15 minute. 

Între timp am mixat gălbenușurile cu restul de zahăr, sarea și uleiul până și-au dublat volumul. Am adăugat treptat și restul de lapte. 

După cele 15 minute, am adăugat făina împreună cu drojdia activată peste compoziția de gălbenușuri. 

Am frământat bine aluatul, apoi l-am transferat intr-un bol curat și l-am lăsat la dospit, acoperit cu un prosop curat, circa o oră.

De anul acesta sarcina de frământare îi revine noului meu ajutor în bucătărie.

Kitchenshop.ro are în această perioadă o ofertă tare tentantă pe care noi am ratat-o. Poate profitați voi! Vă las detaliile despre aceasta mai jos. 

După dospire am împărțit aluatul în 2 bucăți pentru a obține 2 cozonaci, iar fiecare bucată, la rândul ei, în alte 2 sau 3 bucăți, pentru a forma cozonaci împletiți în 2 sau 3.

Am întins fiecare bucată (din cele 3) sub formă de foi dreptunghiulare, am pus umplutură și am rulat.

Am împletit cele 3 suluri, am pus cozonacii în forme și am mai lăsat la dospit circa 20 de minute.

Înainte de a introduce tăvile în cuptor, ungeți cu unt topit sau ou bătut cu zahăr brun. 

Eu am presărat apoi și semințe de susan.

Eu coc cozonacii circa 45 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.

După primele 15-20 de minute, pun deasupra cozonacilor o foaie de copt bine umezită cu apă, pentru a evita arderea acestora.

În cuptor electric, mama mea îi coace 20 de minute la 180° C și următoarele 35-45 de minute la 165° C (depinde și de cuptor). 

Imediat după coacere vă recomand să îi ungeți, cu ajutorul unei pensule, cu una dintre variantele indicate: apă rece, lapte rece sau unt topit și răcit, pentru a obține o crustă moale. 

Varianta baby friendly a celui mai pufos și delicios cozonac, dulce chiar și fără zahăr adăugat, o găsiți apăsând 👉 aici

Nu ne va lipsi nici pasca de pe masa de Paște, iar varianta babyfriendly, fără aluat, o găsiți apăsând 👉 aici

În curând voi reveni și cu o variantă toddler friendly de pască cu aluat. 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*