cozonac pufos si aromat

Cozonac pufos și aromat

Cozonac pufos și aromat… Vă sună a Crăciun? Nouă daaaa ?

Dacă tot v-am lăudat aluatul meșterit pentru covrigii umpluți, folosit chiar și pentru melci/trandafiri umpluți, am zis că e cazul să îl încercăm și sub formă de cozonac, căci numai mâine nu-i poimâine și vine Crăciunul ? A fost cea mai bună decizie, iar anul acesta vom avea cel mai cel cozonac: pufos, cu multă umplutură aromată și dulce, chiar și fără zahăr adăugat.

Vă puteți convinge singuri doar încercându-l, dacă fotografiile și laudele noastre nu sunt de ajuns! ?

Cozonac pufos și aromat

?Ingrediente:

*Aluat

  • 500 g făină tip 650
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 ou
  • 100 g unt topit, cu 82% grăsime
  • 330 g kefir

*Umplutură “dulce”

  • 600 g piure banane bine coapte
  • 20 g carob (pudră de roșcove)
  • 40 g fulgi de cocos bio
  • 5-6 g scorțișoară Ceylon
  • 120 g unt arahide nesărat

*Extra

  • gălbenuș de ou (pentru uns înainte de copt) 
  • amestec din miere cu apă (peste 1 an, pentru uns imediat după copt) sau unt topit (înainte de 1 an) – pentru crustă moale și deasupra 


?Mod de preparare:

Pentru aluat am adăugat făina cernută într-un vas încăpător, iar în mijloc am adăugat drojdia, oul, untul topit și chefirul.

Chefirul ar trebui să fie la temperatura camerei, însă dacă îl scoateți direct din frigider, cum am făcut eu îl puteți pune peste untul topit și îl mai lăsați câteva minute pe foc, astfel încât amestecul să fie călduț.

Se omogenizează ingredientele, cu mâna și apoi se frământă câteva minute.

Nu puneți mai multă făină, ci doar presărați încă puțină sub și peste aluat, înainte de a-l acoperi cu prosopul curat.

E normal ca aluatul să fie moale, nu vă speriați și nu cădeți în capcana de a mai adăuga făină. Vă ajutați de un surplus de făină doar pentru a întinde foile. 

Lăsați aluatul la dospit, cel puțin o oră, dacă nu reușiți 3, ca în cazul meu.

Pentru umplutura cozonacului, am folosit crema realizată din ingredientele menționate.

Vă spuneam că de data aceasta aluatul a stat la dospit vreo 3 ore și la fiecare oră îl mai frământam câte un pic.

După 2 ore am împărțit aluatul în 3 bucăți, iar după încă o oră am întins foi dreptunghiulare, pe blatul înfăinat, am pus umplutură pe aproape toată suprafața, am rulat, obținând 3 suluri și la final le-am împletit. 

Am uns cozonacul cu gălbenuș de ou după ce a mai stat și în tavă circa 15 minute la dospit și am copt în jur de 35-40 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit. ?

Când am scos tava din cuptor am uns cu un amestec din apă rece și miere. Se omite mierea în cazul piticilor sub 1 an și se unge doar cu apă rece, pentru ca și crusta de deasupra să rămână moale.

Am gustat din cozonac de îndată ce s-a răcit puțin, deși era cam târziu, dar nu ne-am putut abține.

Dimineață am servit cozonacul alături de kefir și a mers de minune!

PS: Vesela și tacâmurile din bambus, despre care ne solicitați des informații, le găsiți, alături de multe alte minunății, pe site-ul Dodoli. ?

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*