Cozonac Somodi de la Rimetea

Cozonac pufos cu aromă de lămâie

Deși aveam rețeta cozonacului pufos cu aromă de lămâie, de mai sus, care ne place foarte mult, anul acesta am decis să încerc pentru adulți și această rețetă de cozonac Somodi de la Rimetea. 

Rețeta se regăsește în cartea “Fii brutar în lumea mare”, o colecție de 72 de rețete din diferite colțuri ale lumii, scrisă de Maria Tothne Libor, care și-a făcut loc în biblioteca mea de foarte puțin, dar pe care deja o ador.

O puteți găsi la editura Casa, chiar 👉 aici.

🍒Ingrediente:

*Aluat 

  • 600 g făină tip 650
  • 10 g drojdie uscată
  • 300 ml lapte călduț
  • 3 linguri zahăr
  • O linguriță sare
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 g unt moale cu 82% grăsime

*Umplutură

  • 150 g zahăr
  • O linguriță scorțișoară Ceylon
  • 150 g unt topit

*Extra

  • 2-3 linguri unt topit 

🍒Mod de preparare:

Pentru început se adaugă într-un bol 50 de ml lapte călduț din cei 300 de ml, împreună cu o linguriță de zahăr, drojdia uscată și o lingură cu făină. 

Se omogenizează amestecul, apoi se presară deasupra încă o lingură cu făină și se lasă la odihnit circa 10 minute. 

Între timp, în bolul mixerului se adaugă restul de făină cernută, restul de zahăr și sarea. Se amestecă, apoi se face o adâncitură în mijloc unde se vor pune ouăle, restul de lapte călduț și drojdia activată. 

Aluatul se frământă cu robotul circa 10 minute sau manual, până când acesta se strânge sub forma unei bile. Se adaugă apoi untul moale, în două etape. 

Aluatul se frământă până devine nelipicios. 

Aluatul moale se așază într-un bol uns cu unt, se acoperă cu folie alimentară și un prosop curat și se lasă la dospit circa 45 de minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul. 

După dospire, aluatul se întinde pe blatul înfăinat sub formă de foaie subțire (precum cea de ștrudel), se presară 1/2 din cantitatea de zahăr cu scorțișoară, se stropește cu 1/2 din cantitatea de unt topit apoi se aduc marginile spre centru (până la jumătate), de jos în sus și de sus în jos. 

Se mai presară zahăr cu scorțișoară și unt topit. 

Se aduc spre centru și marginile din dreapta și stânga, după care se presară restul umpluturii. 

Se rulează ușor asemenea unui cozonac. 

Pare puțin complicat, la prima lectură, dar vă asigur că nu e deloc așa. Îndrăzniți, merită din plin! 

Se obține un rulou care se așază sub formă de potcoavă într-o tavă rotundă, cu diametrul de 28 de cm. 

Se lasă la dospit, acoperit cu folie alimentară, până își dublează volumul, apoi se unge cu unt topit și se coace în cuptorul încins, la 170° C, circa 50 de minute. 

Se servește proaspăt. 

Gustul este nemaipomenit, iar aroma de unt și scorțișoară invadează bucătăria. 

*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:

Instagram

YouTube

Facebook

Grup de Facebook (autodiversificare)

*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura 🤗

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*