De fiecare dată când pregătesc astfel de plăcințele, dispar rapid, indiferent ce umplutură au. La fel s-a întâmplat și cu aceste empanadas cu ciuperci.
Empanadas cu ciuperci
Ingrediente:
*Aluat
- 250 g făină
- 100 g untură (din osânză)
Puteți folosi unt cu 82% grăsime sau unt vegan Violife, în loc de untură, dar în acest caz folosiți doar 225 g de făină.
- 100 ml apă minerală
Puteți vedea mai jos cum pregătesc aluatul. În lipsa unui robot de bucătărie, se frământă foarte bine și manual.
*Umplutură
- 300 g ciuperci
- 3 fire ceapă verde
- O legătură de pătrunjel
- Verdețuri mediteraneene
- 3 linguri ulei de măsline
- 185 g cremă de brânză cu smântână (Făgăraș – Covalact) – în caz de aplv se omite sau se poate înlocui cu 1-2 linguri fulgi de drojdie inactivă
*Extra
- 1 gălbenuș de ou (în caz de alergie se omite)
- O lingură lapte (în caz de aplv se omite)
- Mix de semințe de susan*
Mod de preparare:
Pentru a lăsa umplutura la răcit, cât am pregătit aluatul, m-am ocupat mai întâi de aceasta.
După ce am curățat și spălat ciupercile, le-am tocat mărunt și le-am călit împreună cu pătrunjelul și ceapa verde tocate mărunt, în puțin ulei de măsline.
Am asezonat cu verdețuri mediteraneene.
Le-am lăsat pe foc până s-a evaporat tot lichidul, apoi după răcire am adăugat crema de brânză cu smântână.
Între timp am pregătit și aluatul fraged din făină, untură și apă minerală.
Dacă nu ați încercat acest aluat fraged, folosit la mai multe preparate existente pe blog, trebuie neapărat să o faceți!
Am întins foaie de aluat și am decupat cercuri cu ajutorul unei forme mari pentru ravioli.
Am pus pe fiecare cerc câte o lingură de umplutură și am sigilat cu ajutorul aceleași forme.
Dacă alegeți o formă mai mică, puneți doar o linguriță de umplutură.
În caz că vă mai rămâne umplutură o puteți folosi ca sos pentru paste, cum fac eu de obicei.
După ce am sigilat toate pachețelele, le-am uns cu un amestec format din gălbenuș de ou și puțin lapte.
Am presărat semințe de susan pe unele empanadas și am făcut câteva crestături la suprafață pentru ca plăcințelele să nu pocnească în timpul coacerii.
Le-am copt circa 25 de minute, la foc potrivit (aproximativ 170°), în cuptorul preîncălzit. Varianta de empanadas cu spanac o găsiți aici.
Aștept vești dacă veți încerca și voi una dintre aceste variante!


