Focaccia cu maia

 

Focaccia cu maia
Săptămâna trecută am zis să încerc să fac o focaccia cu maia, fără să urmez o rețetă anume.
A trecut aproape un an de când am reușit să cresc propria maia și deși aveam speranțe că va ieși ceva bun, nu mă așteptam chiar la un asemenea rezultat.

Am mai testat câteva rețete de-a lungul timpului, dar sincer vă spun că așa focaccia nu am mai mâncat.
I-am cucerit pe băieți și dacă nu s-ar mânca la foc automat, călduță, aș face mai des.

Aruncați o privire peste ultimul video, unde am reușit să surprind cât de cât pufoșenia. 

Dacă vă interesează și o rețetă de pâine pufoasă cu maia naturală, găsiți aici

Focaccia cu maia

 

Ingrediente:

*cantități pentru o tavă ceramică de 33×23 cm

  • 450 g apă la temperatura camerei 
  • 100 g maia (în punctul maxim de creștere; hrănită 1:1:1) 
  • 500 g făină tip 650 (cu 12% proteină)
  • 10 g sare roz de Himalaya 
  • 30 g ulei de măsline  

Extra:

  • Smochine (opțional) 
  • Cubulețe de mozzarella Gourmet (opțional) 
  • Ulei de măsline 

Mod de preparare:

Cunoscând temperatura în bucătărie (19° C), eu am hrănit maiaua puțin după miezul nopții (00:30), astfel încât să ajungă la peak (punctul maxim de creștere) în circa 8 ore (08:30). 

Vă dau aceste detalii că poate vă este favorabil și vouă acest program.
Dacă nu, adaptați condițiilor voastre și programului personal.

Ziua 1 
09:00 – Într-un bol am adăugat apa și maiaua, omogenizând cu ajutorul unui tel danez. Puteți folosi și o furculiță.

Am adăugat apoi celelalte ingrediente, în ordinea menționată mai sus și am amestecat bine până nu a mai rămas deloc făină uscată.
Am acoperit bolul cu o cască pentru duș și l-am lăsat deoparte pentru o jumătate de oră.

09:30 – Am realizat primul set de stretch&fold, cu mâinile bine umezite.

10:00 – Am realizat a doua tură de stretch&fold.

11:00 – Am realizat al treilea set de stretch&fold.

Aceste 3 seturi sunt obligatorii. Dacă vă permite timpul puteți realiza și altele, cum fac și eu. Mai realizez încă 2 la interval de câte o oră (12:00, 13:00).

14:30 – Aluatul meu s-a dublat în volum în jur de 14:30 (la o temperatură de aproximativ 20° C).
Am picurat puțin ulei de măsline deasupra aluatului, am pus casca de duș și am introdus bolul în frigider pentru aproximativ 19-20 h, la o temperatură de 4° C. În general eu pregătesc câte două porții de focaccia și le coc în zile consecutive. În concluzie, puteți ține aluatul la frigider chiar și 2 nopți, rezultatul este la fel de bun. 

Ziua 2 
09:30 – Am scos bolul din frigider și am răsturnat aluatul în tava ceramică tapetată cu hârtie de copt și ulei de măsline. 
Am răsturnat aluatul pur și simplu, fără a exercita vreo presiune cu mâinile asupra lui.
Am acoperit tava și am lăsat-o la temperatura camerei pentru aproximativ 2 ore (20° C).

11:30 – Am pregătit focaccia pentru a o introduce la cuptor, după cum se poate observa în video.

Am introdus tava în cuptorul bine încins (pornesc cuptorul cu circa jumătate de oră înainte de a coace focaccia) la 220°/230° C, pentru 30 de minute, pe funcția căldură sus-jos.

După coacere am scos tava și am lăsat foccacia în tavă pentru aproximativ 10 minute, apoi am scos-o pe un grătar metalic.

Noi o preferăm călduță, însă nici rece nu ne displace, dacă mai scapă vreo felie.

Vă arăt curând și ce sandwich-uri delicioase cu focaccia ne place să savurăm la micul dejun. 

*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:

Instagram

YouTube

Facebook

Grup de Facebook (autodiversificare)

*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*