Gem de dovleac

Gem de dovleac

Că iubesc dovleacul nu mai este un secret.
Acum câțiva ani am început să pregătesc și gem/dulceață de dovleac, căci în fiecare an avem mulți dovleci plăcintari pe care îi pregătesc sub diverse forme.
Îl porționez rondele în stare crudă și le congelez pentru a le coace ulterior, îl coc și îl folosesc în terciul de cereale, în diverse plăcințele, stil empanadas sau la diverse budinci și prăjituri, gofre etc.

De data aceasta vreau să vă arăt cât de ușor puteți pregăti gemul de dovleac la multicooker, fără să fie nevoie să stați pe lângă aragaz și să amestecați periodic.

Dacă nu dispuneți de unul, vă sugerez cu drag să luați în calcul achiziționarea unuia.
Este tare util la casa omului.
Nouă ne pregătește zilnic câte ceva, iar modul Turbo de care dispune această variantă a multicooker-ului Crock-Pot reduce timpul de gătire cu aproximativ 40%. De exemplu, gătește orez/cereale în doar 7 minute, fasole în doar 12 minute, fierbe la abur în doar 6 minute, ceea ce îl face perfect pentru mese rapide.

Am obținut pentru comunitate și un cod care oferă o reducere de 100 de lei la varianta Turbo a multicooker-ului. Codul este Denisa100 și este valabil până pe 15 februarie inclusiv. 

Modelul pe care eu îl folosesc în prezent și la care se aplică reducerea îl găsiți aici.

Revenind la gemul de dovleac vă las mai jos ingredientele necesare.

Gem de dovleac

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac plăcintar
  • Zeamă de portocală (2 portocale medii)
  • Zeamă de lămâie (1 lămâie mică)
  • Scorțișoară Ceylon (după gust)
  • 500 g zahăr

Mod de preparare:

Varianta video a modului de preparare o puteți viziona aici

Se pregătește sucul de citrice. 

Eu am stors 2 portocale medii și o lămâie mică. Se spală dovleacul, se curăță de coajă, se taie cubulețe și se adaugă într-un vas încăpător. 

Se adaugă zeama de citrice, scorțișoara Ceylon și zahărul. 

Se amestecă apoi se acoperă vasul și se lasă la rece câteva ore. 

Între timp, se spală borcanele și se sterilizează. 

Varianta Turbo a multicooker-ului Crock-Pot, pe care eu îl folosesc, dispune și de funcția de sterilizare, așa că nu aveți nevoie nici măcar de cuptor, dacă în general optați pentru această metodă. 

Se adaugă circa 300 ml de apă în vasul multicooker-ului, împreună cu grătarul metalic. 

Se așază borcanele și capacele în interior. 

Se închide capacul și se rotește butonul spre poziția Închis. 

Se alege funcția Sterilise și butonul Start. 

La finalul programului, se scot borcanele și capacele cu ajutorul unui clește și se așază la răcit pe un grătar, fără a le mai șterge. 

 

Când zahărul s-a dizolvat, se poate începe prepararea gemului. 

Se transferă conținutul în vasul multicooker-ului, se închide capacul și supapa de eliberare a presiunii și se alege funcția Dessert, presiune înaltă, pentru 30 de minute. 

La final, după eliberarea naturală a presiunii, se ridică capacul și se alege funcția Simmer (fierbere la foc mic) pentru încă 5-10 minute, în funcție de cât lichid doriți să mai reduceți, dar și în funcție de soiul de dovleac ales. 

Preferatul meu este Butternut Squash. Mi se pare cel mai potrivit atât pentru copt, cât și pentru gem sau dulceață. 

Gemul fierbinte se toarnă în borcanele sterilizate și răcite, se înfiletează capacele și se sterilizează încă o dată folosind același procedeu ca în cazul borcanelor goale. 

 

Dacă veți consuma gemul într-un timp relativ scurt puteți omite acest ultim pas și puteți depozita borcanele la frigider, după ce se răcesc. 

 

Dacă iubiți dovleacul, cu siguranță și acest gem vă va încânta.

Se poate servi pe tartine cu unt, ca topping pentru terciul de cereale, gofre, clătite, griș cu lapte, budinci.

Prăjitura cu cocos și ciocolată ați incercat-o?

 

*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:

Instagram

YouTube

Facebook

Grup de Facebook (autodiversificare)

*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*