Deși în zona noastră tradiționali sunt mucenicii muntenești, nu prea trece an să nu pregătesc și mucenici moldovenești pufoși…cei mai pufoși.
Dacă pe YouTube am postat acum 3 ani rețeta de mucenici moldovenești, m-am gândit că ar fi bine să postez rețeta scrisă și pe blog, cu toate detaliile necesare, dar și îmbunătățirile aduse rețetei pe parcurs, astfel încât să obțineți și voi cei mai pufoși mucenici însiropați. La varianta baby friendly puteti ajunge apăsând aici. Rețeta mucenicilor muntenești o găsiți aici.
Ingrediente:
*cantități pentru 8 bucăți
- 270 g lapte călduț (animal/vegetal)
- 10 g drojdie uscată
- Coajă lămâie / coajă portocală netratată / coajă portocală confiată bio
- 100 g zahăr
- 500 g făină tip 650 (cu 12% proteină)
- 1 praf de sare
- 1 praf de turmeric
- 65 g ulei
Sirop:
- 500 g apă
- 60 g zahăr
- Zeama de la o portocală
Extra:
- Lapte pentru uns înainte de copt
- Miere pt uns după însiropare
- Migdale coapte măcinate
Mod de preparare:
Peste laptele călduț (40° C) pun drojdia uscată și omogenizez bine amestecul. În cazul în care doriți o variantă de post, utilizați lapte vegetal atât în compoziție, cât și pentru uns, înainte de copt.
Adaug apoi zahărul, coaja de portocală netratată, făina cernută, sarea, pudra de turmeric, uleiul și frământ până obțin un aluat nelipicios (4-5 minute în cazul Thermomix, pe funcția Aluat).
Transfer aluatul într-un bol uns cu ulei și îl las dospit, acoperind bolul cu o cască pentru duș. În cazul meu, funcționează cel mai bine dospirea repetată. După ce aluatul își mărește volumul, efectuez un set de stretch&fold și îl las din nou la dospit. După ce își mărește încă o dată volumul, mai efectuez un set de stretch&fold și abia după o nouă dospire împart aluatul în 8 bucăți egale și modelez mucenicii.
Puteți alege orice formă de mucenici. Eu o aleg pe cea mai simplă, după cum puteți vedea în fotografii sau în videoclipul de pe YouTube.
După ce formez mucenicii, îi mai las la dospit în tava acoperită cu un prosop curat.
Înainte de coacere îi ung cu lapte.
Coc mucenicii în cuptorul preîncălzit, timp de 30 de minute, la 180° C, pe funcția căldură sus-jos.
După coacere însiropez mucenicii cu siropul fierbinte, îi ung cu miere și presar migdale măcinate sau nucă măcinată, în funcție de disponibilitate.
Migdalele crude le coc timp de 20 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 160° C.
Pentru sirop, amestec ingredientele menționate și le fierb pe funcția Ibric a Thermomix-ului.
Dacă încercați rețeta, dați de veste! Nu trebuie să așteptați anul viitor pentru a-i testa, ar fi păcat!
Poftă bună!
*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:
✅ YouTube
✅ Grup de Facebook (autodiversificare)
*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura



