Noi azi am profitat de vremea frumoasă de afară și am cam întârziat cu rețeta de mucenici moldovenești.
Acum sunt la dospit și revenim cu rezultatul, însă poate mai sunt printre voi mămici care încă nu s-au apucat de ei și vă dezvăluim rețeta moștenită.
Uleiul esențial l-am adăugat în locul esenței, desigur, dar este opțional.
Mucenici moldovenești
Ingrediente:
- 550 g făină tip 650
- 1 ou (55 g fără coajă)
- 270 ml lapte
- 7 g drojdie uscată
- 70 ml ulei
- opțional 3-4 picături ulei esențial de portocală Doterra (Wild Orange)
Mod de preparare:
Varianta video a acestei rețete, adaptată și pentru adulți o puteți viziona apăsând aici.
Am pus făina cernută într-un vas mare, iar în mijlocul ei am făcut o adâncitură unde am adăugat oul și drojdia dizolvată în laptele călduț.
Am frământat până la omogenizare, apoi am adăugat uleiul și am frământat bine circa 5 minute.
Au urmat încă vreo 5 minute de aruncat aluatul cu putere, mai mult spre amuzamentul lui Cireșel.
Am împărțit aluatul în 8 bucăți și am realizat diverse forme de mucenici, pe care i-am așezat în tava acoperită cu foaie de copt și i-am lăsat la dospit o oră, în cuptorul încălzit (fără foc, doar am copt niște nucă înainte).
Lăsați spațiu generos între ei, întrucât cresc foarte mult în timpul dospirii.
După dospire i-am uns cu lapte și i-am copt circa 30 de minute în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit.
Când au fost gata i-am uns imediat cu apă rece, cu ajutorul unei pensule.
Pentru adulți am făcut un sirop din apă și zahăr, căci soțul îi preferă foarte însiropați, apoi i-am uns cu miere și am presărat nucă măcinată.
Cireșel i-a servit simpli, cu iaurt grecesc amestecat cu fructe pasate (afine și zmeură).
I-am oferit și miere pentru prima dată, dar nu a fost tentat nici măcar să guste.
Vouă vă plac mucenicii moldovenești sau muntenești?







