Noi azi am profitat de vremea frumoasă de afară și am cam întârziat cu rețeta de mucenici moldovenești. 🤭
Acum sunt la dospit și revenim cu rezultatul, însă poate mai sunt printre voi mămici care încă nu s-au apucat de ei și vă dezvăluim rețeta moștenită.
Uleiul esențial l-am adăugat în locul esenței, desigur, dar este opțional.
Mucenici moldovenești
🍒Ingrediente:
- 550 g făină tip 650
- 1 ou (55 g fără coajă)
- 270 ml lapte
- 7 g drojdie uscată
- 70 ml ulei
- opțional 3-4 picături ulei esențial de portocală Doterra (Wild Orange)
🍒Mod de preparare:
Varianta video a acestei rețete, adaptată și pentru adulți o puteți viziona apăsând 👉 aici.
Am pus făina cernută într-un vas mare, iar în mijlocul ei am făcut o adâncitură unde am adăugat oul și drojdia dizolvată în laptele călduț.
Am frământat până la omogenizare, apoi am adăugat uleiul și am frământat bine circa 5 minute.
Au urmat încă vreo 5 minute de aruncat aluatul cu putere, mai mult spre amuzamentul lui Cireșel.
Am împărțit aluatul în 8 bucăți și am realizat diverse forme de mucenici, pe care i-am așezat în tava acoperită cu foaie de copt și i-am lăsat la dospit o oră, în cuptorul încălzit (fără foc, doar am copt niște nucă înainte).
Lăsați spațiu generos între ei, întrucât cresc foarte mult în timpul dospirii.
După dospire i-am uns cu lapte și i-am copt circa 30 de minute în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit.
Când au fost gata i-am uns imediat cu apă rece, cu ajutorul unei pensule.
Pentru adulți am făcut un sirop din apă și zahăr, căci soțul îi preferă foarte însiropați, apoi i-am uns cu miere și am presărat nucă măcinată.
Cireșel i-a servit simpli, cu iaurt grecesc amestecat cu fructe pasate (afine și zmeură).
I-am oferit și miere pentru prima dată, dar nu a fost tentat nici măcar să guste. 🙈
Vouă vă plac mucenicii moldovenești sau muntenești?

