paine

Pâine „am mâncat și tot mai vreau”

Încă o dată mi se confirmă ceea ce credeam și anume că o rețetă notată de mână se transmite mult mai bine. E și cazul rețetei de bază pentru această minunăție, pe care am numit-o, pe bună dreptate, pâine „am mâncat și tot mai vreau”…

Bunica lui Cireșel a găsit acum ceva timp în carnețelul ei valoros un blat de pizza, pe care noi l-am transformat în pâine

Îl folosim și la pizza, desigur, dar și asa simplu blatul este delicios… Să nu mai zic cum e când îl umplem cu unt, imediat cum îl scot de la cuptor. 

Ingrediente:

  • 16 linguri ulei măsline/struguri/floarea-soarelui
  • 20 linguri apă minerală
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 450-475 g făină tip 650

După preferințe, se pot adăuga deasupra:

  • Cimbru uscat/Rozmarin
  • Susan alb și negru (hidratat) 
  • Sos de roșii homemade/Pastă de ardei roșii

Mod de preparare:


Se adaugă uleiul, apa minerală și drojdia într-un vas încăpător și se amestecă cu un tel până se topește drojdia sfărâmată cu degetele.

Se adaugă făina și se frământă până aluatul devine compact.

Nu adăugați mai multă făină decât cantitatea maximă menționată.

Aluatul se transferă într-un vas curat, sub forma unei bile, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider cel puțin 2 ore. Eu prefer să frământ seara și să-l las peste noapte. Dimineața împart aluatul în 2 bucăți (ies 2 tăvi din aluat). Întind una dintre bucăți cât să acopăr suprafața unei tăvi rotunde de pizza (cu diametrul de 30 cm).

Se poate folosi și tot aluatul, pentru aceeași tavă, în cazul în care vreți ca pâinea să iasă mai groasă. 

Înainte de a introduce la cuptor întind cu o pensulă sos de roșii/pastă de ardei pe toată suprafața, adaug susanul și cimbrul și tai ușor cu ajutorul unui cuțit pentru a porționa mai ușor după coacere.
Introduc tava în cuptorul preîncălzit pentru circa 20 de minute (maxim 25 de minute, când folosesc tot aluatul), la foc potrivit. Bucățelele de pâine se desprind foarte ușor în 2 părți, așa că am servit pâinea umplută cu unt nesărat cu 82% grăsime. Mmmm… un deliciu! 

 

One Comment

  1. Pingback: Pulpă de porc la slow cooker - Cu Ciresel la joaca

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*