Pâine fără drojdie
Din păcate, în această perioadă, când ar trebui să fim mai toleranți, mai înțelegători și să respectăm niște reguli simple pentru a depăși rapid această etapă, deloc ușoară, se întâmplă și lucruri care în continuare ne pun pe gânduri.
Unii nu înțeleg că de noi depinde cât de repede trece totul, alții golesc rafturile magazinelor și ar mai fi multe de spus, însă nu vreau să vă plictisesc.
După cum spuneam, rafturile magazinelor s-au golit într-un ritm amețitor în această perioadă și au “dispărut” complet produse la care eu sincer nu mă așteptam.
Printre acestea se numără și drojdia.
În consecință, ne adaptăm și cu ocazia aceasta mai găsim și alte variante ajutătoare.
Până vom putea folosi maia, din sursă proprie, începută la inițiativa celor de la Grain Trip, am testat o variantă de pâine fără drojdie, mai exact o pâine cu bicarbonat, cunoscută și sub numele de simple soda bread sau irish bread.
Eu am folosit rețeta lui Jamie Oliver, știind că voi merge la sigur.
Pâine fără drojdie
?Ingrediente:
- 250 g făină de orz (din fulgi de orz râșniți)
- 100 g făină tip 650
- 50 g fulgi de orz mărunțiți (râșniți foarte puțin)
- O linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 ou
- 330 g kefir
?Mod de preparare:
Într-un bol încăpător am adăugat toate ingredientele uscate si le-am omogenizat cu ajutorul unui tel din silicon.
Am bătut oul cu kefirul și apoi le-am turnat în mijlocul ingredientelor uscate, incorporându-le cu ajutorul unei furculițe.
M-am ajutat apoi de mâini și am dat aluatului o formă rotundă.
Am pus aluatul în tavă, pe hârtie de copt, l-am aplatizat puțin și cu ajutorul părții mai groase a unui cuțit am făcut crestături în formă de cruce.
Am introdus tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 40 de minute, la foc potrivit (circa 170°).
După coacere, pâinea se scoate pe un grătar metalic, unde se lasă la răcit.
Fulgii de orz pot fi înlocuiți cu fulgi de ovăz, iar kefirul cu iaurt de băut sau lapte acru.
Jamie ne mai recomandă să nu lucrăm aluatul mai mult decât trebuie, ci doar până reușim să reunim ingredientele sub forma unei bile.
Ne-a încântat foarte tare această pâine și cu siguranță vom mai face, dacă nu dispare de pe rafturi și bicarbonatul de sodiu.
Singurul minus al acestei pâini ar fi că are o crustă destul de tare, care poate răni gingiile, însă miezul este minunat.
Voi încerca să o coc și în tigaie acoperită, cum am mai văzut în alte rețete și poate va avea altă textură crusta.
Până atunci, s-a mâncat și coaja, înmuiată în lapte ?
Noi am servit pâinea la micul dejun, cu unt, cu pastă de ou fiert și cu salată de roșii și verdețuri.
Feliile rămase le-am depozitat într-o casoletă ermetică de sticlă și s-au păstrat foarte bine.
Dacă o încercați și voi, suntem curioși să aflăm și părerea voastră!
În caz că voi aveți drojdie, găsiți alte rețete de pâine apăsând ? aici.