Dacă vă place năutul și vreți să îl consumați sub o altă formă decât o faceți în mod obișnuit, vă recomand acest parizer vegetal din năut, care este de-li-cios.
De fiecare dată când îl pregătesc fac cel puțin cantitate dublă și o parte din parizer îl depozitez în caserole de sticlă sau pungi de vid, din gama Zwilling pe care le videz cu ajutorul pompei din același set.
Vă povesteam în stories, cât de util îmi este acest set, mai ales în perioada sărbătorilor, când se gătesc cantități mai mari de mâncare și nu ne dorim să facem risipă alimentară.
În felul acesta, alimentele rămân proaspete de până la 5 ori mai mult decât depozitarea normală fără vid.
Parizer vegetal
Ingrediente:
- 150 g făină de năut
- 500 g apă
- 60 g sfeclă roșie fiartă sau crudă (în funcție de modalitatea de gătire aleasă)
- Condimente, în funcție de preferințe (cimbru uscat, boabe de coriandru, sare, boabe de piper)
- 3 căței de usturoi
- 50 g ulei
Mod de preparare:
Eu am preluat rețeta de pe un grup dedicat deținătorilor de Thermomix, dar se poate găti foarte ușor și pe foc.
Vă las mai jos pașii ambelor variante.
Gătire clasică
Într-o oală se adaugă apa cu făina de năut și condimentele și se omogenizează bine cu ajutorul unui tel.
Se adaugă și cățeii de usturoi și se fierbe amestecul în jur de 8-9 minute, până începe să se lege.
Dacă alegeți această metodă de preparare, vă recomand să fierbeți sfecla înainte, întrucât necesită un timp mai mare de gătire sau să folosiți în locul ei circa 50 de ml de suc de sfeclă roșie.
În cazul în care gătiți preparatul la Thermomix puteți folosi sfeclă crudă.
După ce compoziția s-a legat, se adaugă cubulețele de sfeclă fiartă și uleiul și se mixează cu ajutorul unui blender vertical.
Întrucât compoziția se solidifică destul de repede, este bine să aveți la îndemână toate cele necesare.
După blenduire, compoziția se toarnă în recipiente udate în prealabil cu apă. Eu folosesc căni/pahare de sticlă (pentru formă rotundă), dar și caserola de sticlă M din setul vacuum cu 7 piese, de la Zwilling, pentru o păstrare mai îndelungată a parizerului, întrucât videz caserola de îndată ce compoziția se mai răcește.
Gătire la Thermomix
În acest caz puteți folosi chiar boabe de năut uscat pe care le transformați în făină de năut mixând 1 minut la viteza 10.
Se adaugă apoi în bol apa, sfecla roșie crudă, condimentele și usturoiul și se gătește amestecul 20 de minute/100° C/viteza 1.
Se adaugă apoi uleiul și se mai gătește 3 minute/100° C/viteza 1.
La finalul celor 3 minute se mixează 1 minut/viteza 7, crescând progresiv până la viteza 10.
Conținutul se toarnă imediat în recipientele umede și se lasă la frigider 3-4 ore pentru a se închega și a putea fi feliat ușor.
Textura o puteți vedea mai ușor în acest video.
*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:
✅ YouTube
✅ Grup de Facebook (autodiversificare)
*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura