Pască ciocolatoasă cu aluat fraged

Că îi spunem tartă sau pască ciocolatoasă cu aluat fraged mai puțin contează… 

Ceea ce este absolut sigur e că trebuie neapărat să o aveți pe masa de Paște.
Noi o vom avea cu siguranță, drept pască, însă voi dubla cantitățile folosite de data aceasta.

În caz că aveți nevoie și de o variantă baby friendly, găsiți pe blog chiar trei și le puteți accesa apăsând aici

Pască ciocolatoasă cu aluat fraged 

Ingrediente:

*cantități pentru o tavă rotundă cu diametrul de 23-25 cm (eu am folosit o tavă cu diametrul de 18 cm, dar mi-a mai rămas puțin aluat și umplutură pe care le-am copt în 2 vase mici ramekin)

*Aluat fraged

  • 100 g făină tip 650
  • 50 g nuci măcinate
  • 50 g unt rece, cu 82% grăsime
  • 50 ml apă rece

*Umplutură 

  • 125 g ciocolată albă
  • 125 g ciocolată neagră (eu am folosit Nestle Dessert pentru ambele tipuri de ciocolată)
  • 400 g brânză grasă de vaci (eu am folosit cu 8% grăsime)
  • 150 ml smântână neîndulcită pentru frișcă
  • 50 g zahăr (opțional)
  • 3 ouă 

*Cremă de lămâie 

  • 100 g zahăr
  • 20 g amidon alimentar nemodificat genetic
  • 120 ml zeamă de lămâie
  • 240 ml lapte
  • 1/3 linguriță turmeric pudră
  • 30 g unt nesărat cu 82% grăsime 

Mod de preparare:

Pentru început am pregătit aluatul pe care l-am realizat cu ajutorul mixerului planetar.
Se poate pregăti și manual, însă este de preferat să îl realizați rapid pentru a nu topi untul cu căldura mâinilor.
Am adăugat în bolul metalic făina cernută, nucile măcinate și untul rece tăiat cubulețe.
Am atașat paleta cu latură din silicon a mixerului și am mixat până am obținut textura nisipului.
Am adăugat apoi apa rece și am adunat aluatul într-o bilă pe care am sigilat-o cu folie alimentară și am pus-o la rece circa 30 de minute.
Între timp am topit separat ambele tipuri de ciocolată, pe baie de aburi, la foc mic și le-am lăsat la răcit cât am pregătit crema de brânză.
Am adăugat în bolul mixerului crema de brânză, smântâna pentru frișcă și am mixat 2-3 minute.
În această etapă se poate adăuga și zahărul, dacă optați să îl folosiți.
Luați în considerare că și ciocolata este dulce.
Am adăugat apoi ouăle, treptat, unul câte unul și am mai mixat câteva minute.
Am împărțit compoziția în 2 boluri pentru a adăuga în fiecare cele două tipuri de ciocolată.
Revenind la aluat, am întins bila de aluat pe blatul înfăinat și apoi, cu ajutorul sucitorului, am așezat foaia în tava de tartă.
Am așezat aluatul și pe pereții tăvii, l-am înțepat cu o furculiță, apoi l-am acoperit cu o folie alimentară deasupra căreia am pus bile ceramice pentru a coace aluatul „în orb”.
În locul acestora puteți folosi boabe de năut, fasole, orez sau altele de genul, pentru a nu permite aluatului să se umfle în timpul coacerii.
L-am copt în cuptorul încins, la 200°, timp de 20 de minute cu bilele ceramice și 10 minute fără bile.
Am scos apoi aluatul din cuptor pentru a adăuga umplutura și am redus temperatura la 180° C.
La bază am așezat umplutura cu ciocolată neagră, fiind mai densă ca textură, iar deasupra umplutura cu ciocolată albă, care este puțin mai lichidă.
Am introdus tava în cuptor pentru alte 50-55 de minute.
Eu am ales să pregătesc și o cremă de lămâie pentru pus deasupra.
Dacă nu vă deranjează crăpăturile care apar în urma coacerii, puteți lăsa pasca și fără crema de lămâie, însă eu vă sugerez să nu renunțați la ea. Eu am folosit rețeta Orianei Romero, dar am înlocuit colorantul cu turmeric și rezultatul a fost conform așteptărilor. 
Gustul acrișor a completat perfect celelalte gusturi oferite de ciocolată.
Pentru aceasta am adăugat într-un ibric zahărul, amidonul, pudra de turmeric, zeama de lămâie și laptele și am omogenizat bine amestecul.
Am pus ibricul pe plită, la foc mic, amestecând continuu până a început să se îngroașe.
Am oprit apoi focul, am adăugat cubulețele de unt și am amestecat până acesta s-a topit.
Am adăugat crema de lămâie peste pască și după răcire, am pus-o la frigider peste noapte.
Merită așteptarea, aveți răbdare!
Abia aștept feed-back-ul vostru însoțit de poze. 

*Pentru mai multe rețete, urmărește-ne și pe:

Instagram

YouTube

Facebook

Grup de Facebook (autodiversificare)

*apasă pe denumirile canalelor social media pentru a te alătura 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*