Pască cu aluat pufos fără zahăr

Sincer, nu intenționam să fac anul acesta o pască cu aluat pufos fără zahăr, mai ales că pasca fără aluat din anii trecuți, realizată special pentru Cireșel, a avut un real succes chiar și în rândul adulților.
Totuși, acum ceva timp, am testat un aluat din cartea despre care v-am vorbit într-un articol anterior, “Fii brutar la tine acasă!”, eliminând sarea și zahărul.
Aveam și niște curmale Medjool, așa că pentru jumătate de aluat am realizat o umplutură toddler friendly, iar rezultatul a fost tare asemănător cu o pască.

Pască cu aluat pufos fără zahăr

?Ingrediente:


*Aluat

  • 500 g făină tip 650
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 250 ml lapte
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 50 g unt topit

*Umplutură (pentru jumătate de cantitate de aluat)

  • 300 g brânză proaspătă de casă
  • O banană
  • Pudră de vanilie bio
  • Circa 150 g curmale Medjool (pentru bebeluși pot fi înlocuite cu alte 2 banane)

*Extra

  • 1 gălbenuș de ou (pentru uns pasca înainte de copt)
  • Lapte rece (pentru uns pasca imediat după copt) 

?Mod de preparare:

Am pus în bolul mixerului făina cernută, iar în mijlocul acesteia am adăugat laptele călduț, gălbenușurile și drojdia proaspătă dizolvată bine în puțin lapte cald.
Am montat cârligul pentru aluat și am lăsat mixerul să-și facă treaba aproximativ 5 minute.
Am adăugat apoi untul topit și răcit și am mai lăsat aluatul la frământat până acesta a devenit neted și lucios.
Am format o bilă de aluat, pe care am transferat-o din nou în bol și am lăsat-o la dospit, în bolul acoperit, până și-a dublat volumul.
Am împărțit apoi aluatul în două bucăți.
O bucată am folosit-o pentru a realiza câțiva melci umpluți, iar o bucată am întins-o sub formă de foaie dreptunghiulară, am pus umplutura cu brânză, am format un rulou, pe care apoi l-am rulat sub formă de melc mare.
Am transferat melcul într-o tavă ceramică rotundă cu diametrul de aproximativ 30 de cm și l-am mai lăsat la dospit circa o oră. Acesta își mărește volumul în timpul doapirii, dar și al coacerii, așa că nu folosiți o tavă mai mică.

Am uns cu ou înainte de a introduce tava în cuptor și am copt circa 35 de minute la foc potrivit. 

Pentru umplutură am pasat banana cu ajutorul unei furculițe și am adăugat-o peste brânza sfărâmată, împreună cu pasta obținută prin tocarea curmalelor hidratate peste noapte.
Pentru un plus de savoare nu omiteți nici pudra de vanilie, dacă o aveți la dispoziție.
Când am scos pasca din cuptor am uns-o imediat cu puțin lapte rece, folosind o pensulă din silicon.
Acesta îi va conferi o crustă moale. Poate fi înlocuit și cu apă rece.
Pentru a rămâne moale și pufoasă, de pe o zi pe alta, după răcirea completă, acoperiți pasca cu folie alimentară.

Dacă o încercați, nu uitați să dați de veste, să ne spuneți care este părerea voastră! 

Varianta de pască fără aluat o puteți găsi ? aici

Sărbători liniștite să avem! ?

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*