În cele de urmează vă prezentăm o delicioasă plăcintă aromată cu dovleac și mere coapte.
Da, da, plăcintă.
Știu, din fotografii pare altceva, nicidecum o plăcintă, însă cum piticul visa tot la cozonacul de Paște, pe care l-am terminat de ceva timp, am zis ca plăcinta cea de toate zilele să aibă straie noi și să ne ducă cu gândul tot la cozonacul împletit.
Am folosit cel mai versatil aluat, de care știu că și voi v-ați îndrăgostit și pe care îl folosim la pâinea “am mâncat și tot mai vreau”, la plăcintele aperitiv și chiar pentru foccacia.
Acestea fiind zise, așa-i că vă apucați de treabă și voi?
Plăcintă aromată cu dovleac și mere
?Ingrediente:
*Aluat
- 25 g drojdie proaspătă
- 20 linguri apă minerală
- 16 linguri ulei
- 475 g făină tip 650
*Umplutură
- 6 rondele dovleac plăcintar, copt (dulce și aromat)
- 3 mere roșii coapte (dulci și aromate)
- 3 linguri generoase cu fulgi de cocos
- 3 linguri nucă măcinată
- O lingură scorțișoară Ceylon
- 2 linguri rase griș (opțional)
*Extra
- 1 ou
- O lingură zahăr brut (opțional; se omite în cazul copiilor mai mici de 2-3 ani)
?Mod de preparare:
Am adăugat într-un bol încăpător drojdia proaspătă, sfărâmițată bine între palme.
Peste ea am adăugat apa minerală și am amestecat energic cu o lingură până drojdia s-a dizolvat.
Am adăugat apoi uleiul și făină cernută și am frământat rapid cu mâinile, 2-3 minute.
Am transferat aluatul într-un bol curat, tapetat cu făină, l-am sigilat cu folie alimentară și l-am introdus la frigider circa 3 ore.
Dacă vă este mai ușor, îl puteți lăsa la frigider peste noapte, așa cum procedez eu când fac pâine, să fie caldă dimineața.
Pentru umplutură am adăugat într-un bol piureul de dovleac copt, piureul de mere coapte, fulgii de cocos, nuca măcinată, scorțișoară din belșug și grișul, apoi am omogenizat bine.
Grișul este opțional și decideți dacă îl adăugați în funcție de cât de umed este amestecul după omogenizarea celorlalte ingrediente.
Dacă nu aveți dovleac și mere suficient de dulci, puteți adăuga și o banană, pentru a vă satisface pofta de dulce și voi, adulții.
Tare fericită sunt că am găsit și pe Vegis fulgii de cocos pe care, înainte de pandemie, obișnuiam să îi iau din magazine fizice.
Îi puteți vedea ? aici, că tot m-ați întrebat ce fulgi de cocos folosesc. Sunt perfecți și pentru laptele de cocos homemade, fiind suficient de grași.
După cele 3 ore am mai frământat puțin aluatul, pentru a scoate aerul din el, am întins foaie dreptunghiulară, ca pentru cozonac.
Am pus umplutură pe aproape toată suprafața, am rulat, apoi am tăiat ruloul pe lungime, cu ajutorul unui cuțit cu lamă foarte ascuțită.
Am suprapus la mijloc cele două fâșii, le-am împletit, apoi am unit capetele sub formă de coroniță și am transferat rezultatul într-o tavă ceramică, cu diametrul de circa 30 de cm, tapetată cu hârtie de copt (pentru a scoate preparatul mai ușor, din tavă, la final).
Am uns coronița cu oul bătut și am presărat puțin zahăr brut (mai mult pentru aspect, decât pentru gust, căci umplutura a fost suficient de dulce datorită dovleacului și merelor dulci).
Am copt plăcinta timp de aproximativ 35-40 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
La final am scos-o din tavă, după câteva minute, și am lăsat-o la răcit peste noapte, pe un grătar metalic.