Plăcintă cu cremă de brânză și griș

Plăcintă cu cremă de brânză și griș

Cu gândul la merdenelele cu brânză, pe care acum muuult timp le mai consumam, am făcut o plăcintă cu cremă de brânză și griș.
N-am făcut forma clasică, căci lui Cireșel îi plac “minimile”, așa că am folosit o formă de ravioli în formă de inimă, să-l surprind și cu forma, nu doar cu gustul.
Pentru aluat am combinat ingredientele tipice unui aluat fraged clasic, adăugând și mix-ul de semințe râșnite pentru o mai mare valoare nutritivă.
În cazul în care doriți să folosiți aluatul pentru o umplutură “dulce” omiteți verdețurile de Provence.

Plăcintă cu cremă de brânză și griș

?Ingrediente:

Aluat fraged

  • 200 g făină tip 650
  • 100 g unt nesărat cu 82% grăsime
  • 20 g mix semințe râșnite
  • Verdețuri de Provence
  • 1 ou (55 g fără coajă)
  • 100 g smântână cu 30% grăsime

*Umplutură

  • 185 g cremă de brânză cu smântână (Făgăraș – Covalact, cu mai multă smântână)
  • 30 g griș
  • Chimen măcinat (opțional)

Pentru uns:

  • Ou/lapte

?Mod de preparare:


E foarte important ca untul, smântâna și oul pentru aluat să fie reci, iar frământarea aluatului să se facă rapid pentru ca untul să nu se topească complet.
Într-un vas încăpător se adaugă făina, untul tăiat cubulețe și celelalte ingrediente și se omogenizează rapid, având grijă la ceea ce am menționat mai sus.
Aluatul obținut se modelează sub forma unei bile și se introduce la rece cel puțin o oră, acoperit cu folie alimentară.
După acest timp, blatul de lucru se presară bine cu făină, la fel și bila de aluat și se întinde o foaie cu o grosime de circa 0,5 cm.
Se decupează formele dorite, se adaugă umplutura și se sigilează cu ajutorul unei furculițe, în cazul în care nu dispuneți de o formă în genul celor pentru ravioli.
Formele obținute se așază în tavă, pe hârtie de copt/silicon, se crestează puțin cu cuțitul, deasupra, pe mijloc, se ung cu ou sau lapte și se coc circa 25 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
Aluatul poate fi folosit cu succes atât pentru plăcintă, cât și pentru tarte, empanadas sau alte variante care vă mai vin în minte. Eu sigur mai am în minte încă o variantă și dacă iese, vă dau de veste. ?

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*