Vă spuneam că am profitat ieri de somnul lui Cireșel și am pus oala minune în funcțiune. Am gătit vreo 3 preparate în mai puțin de 2 ore ?: am fiert năutul pentru humus, am făcut varză călită de post și am copt niște dovleac tare dulce și aromat cu care voiam să fac niște rulouri, însă m-am răzgândit și am făcut o plăcintă cu cremă fină de dovleac sau o plăcintă-tartă-prăjitură, cum vreți voi să o numiți după degustare ? ?
Este o variantă potrivită și pentru cei cu alergie la ou sau aplv, așa că bucuria e și mai mare că am schimbat planul inițial.
Își dă seama cineva la ce mai folosim noi acest aluat pufos și minunat?
Ați ghicit…. la pâinea “am mâncat și tot mai vreau” ?
Plăcintă cu cremă fină de dovleac
?Ingrediente:
*Aluat
- 15 g drojdie proaspătă
- 20 linguri apă minerală
- 16 linguri ulei
- 450-475 g făină tip 650
*Umplutură
- Fulgi de cocos bio
- 4 bucăți mari de dovleac copt/fiert la abur
- Scorțișoară Ceylon
- O lingură de carob (pudră de roșcove)
- Nucă măcinată (hidratată și coaptă)
?Mod de preparare:
Se adaugă uleiul, apa minerală și drojdia într-un vas încăpător și se amestecă cu un tel până se topește drojdia proaspătă, sfărâmată cu degetele.
Se adaugă făina și se frământă până aluatul devine compact.
Eu adaug de obicei doar 450 de g de făină, iar restul de 25 g presar peste aluat astfel încât să pot forma o bilă.
Se transferă într-un vas curat, sub forma unei bile, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider cel puțin 2 ore.
Pentru plăcintă am folosit cam jumătate din aluat pe care l-am întins cu ajutorul palmelor într-o formă ceramică de tartă, ridicând aluat și pe margini.
Aluatul rămas l-am copt sub formă de pâinică, ca de obicei.
După ce aluatul a stat la rece, am rupt cam jumătate din el, l-am așezat în formă, după cum spuneam mai sus, am presărat fulgi de cocos bio, pentru ca umiditatea umpluturii să nu afecteze coacerea, apoi am adăugat crema de dovleac copt, cu scorțișoară și carob.
Se mai pot adăuga fulgi de cocos și deasupra sau puteți opta pentru nucă măcinată. ?
Noi am avut un dovleac foarte dulce și aromat.
În caz contrar, puteți pune puțină miere deasupra, după coacere și doar dacă servesc copii mai mari de 1 an.
Am copt plăcinta, în cuptorul neîncalzit (întrucât am folosit o formă ceramică), circa 35 de minute, la foc potrivit.
Un deliciu de toamnă ?
Sperăm să încercați și voi și să ne dați de veste!