Pentru că ne dorim să menținem un stil de viață sănătos, de foarte mulți ani am renunțat la mezelurile din comerț și încercăm să recurgem la variante cât mai naturale, pregătite în casă.
Una dintre variantele pe care nu le încercasem, dar tot voiam să o pregătim încă de când am achiziționat un slow cooker este pulpa de porc.
Este un preparat perfect pentru a fi consumat acasă, cu multe legume proaspete sau garnitura preferată, ori în sandwich-uri, la pachet. Dacă veți încerca, cu siguranță veți constata diferența de gust. Să nu mai vorbim de faptul că produsele din comerț conțin o mulțime de aditivi.
Acest preparat se poate găti atât la slowcooker, cât și la multicooker pe funcția Slowcooker, dar și la cuptor în lipsa unuia dintre cele două menționate anterior.
Ingrediente:
- Pulpă de porc (circa 1,5 kg)
- Ulei (eu folosesc de struguri sau de avocado, dar puteți folosi fără probleme oricare alt ulei vegetal)
- Boia dulce
- Usturoi granulat
- Cimbru uscat sau verdețuri mediteraneene
- Piper tricolor
- Coriandru
- Zeamă de portocală
- Cubulețe de mere (opțional)
- 2-3 căței de usturoi tocați mărunt
Mod de preparare:
Pentru un rezultat cât mai bun este foarte importantă marinarea și lăsarea pulpei în marinadă, la frigider, cel puțin 2 nopți.
Am stropit pulpa de porc cu puțin ulei, am adăugat condimentele preferate și am masat bine pulpa. Am stors peste ea zeama de la o portocală mare, am adăugat cubulețele de mere și usturoiul tocat mărunt și am lăsat pulpa la marinat timp de 2 nopți, în pungă alimentară sigilată.
După ce a trecut această perioadă am pus pulpa de porc direct în vasul slow cooker-ului, am introdus în ea termometrul și am setat 5 ore pe high (Crock-Pot digital de 4,7L; îl puteți găsi aici). Am lăsat-o la gătit până când termometrul a indicat 100° C. Ca și timp a durat aproape 5 ore, întrucât pulpa a fost destul de mare.
În cazul în care nu aveți la dispoziție un termometru, vă sfătuiesc să tăiați pulpa de porc în două, de dimensiunea unui mușchiuleț, pentru a fi siguri că se gătește corespunzător.
Când e gata transfer pulpa într-o casoletă ermetică, iar după răcire o introduc în frigider până dimineața următoare. Acest lucru este necesar pentru a se putea felia bine. Știu că nerăbdarea poate fi mare, dar merită așteptarea. Am servit-o cu pâinea noastră preferată, alături de spanac proaspăt, brânză, ardei, roșii, ceapă verde. Vă puteți imagina dezmățul!
Pingback: Pachețele "sărate" - Cu Ciresel la joaca