Sunt dese momentele în care gândindu-mă cu ce să îi mai răsfăț pe cei dragi, mintea îmi zboară în copilărie.
Îmi amintesc cu drag când noi o rugam pe mama să ne pregătească ceva bun. 😍 Nu că nu ne-ar fi făcut, dar noi mereu am fi vrut „ceva bun”. 😅
Așa mi-a venit și ideea acestui preparat: ruladă pufoasă cu cremă de dovleac copt. Mama folosea alte umpluturi, cum ar fi gem de casă cu nuci 💞 sau diverse creme făcute tot în casă, însă eu am ales dovleacul copt de data aceasta, pentru a fi baby friendly, dar și pentru că dovleacul este preferatul nostru.
Îmi amintesc cât de fascinată eram de momentul în care mama înfășura blatul obținut într-un prosop umed. Mi se părea ceva magic 🤭
Așa că azi am încercat și eu magia, însă am folosit foi de copt umezite cu apă, de teamă să nu se strice modelul despre care vă voi povesti în cele de urmează.
Pe voi ce amintiri vă năpădesc gândindu-vă la copilărie și la ale ei bunătăți? 😍
Ruladă pufoasă cu cremă de dovleac copt
🍒Ingrediente:
*Foaie
- 4 ouă
- 4 linguri de ulei
- 4 linguri de făină tip 650 (80 de g)
- Carob (pudră de roșcove)
Blatul merge de minune și pentru o ruladă aperitiv. Umpluturile pot fi diverse: cremă de brânză cu verdețuri, cremă de avocado cu brânză etc.
*Umplutură
- 300 g dovleac copt
- 250 g mascarpone
- Nucă măcinată
- Chipsuri de cocos râșnite
- Scorțișoară Ceylon
- 2-3 picături ulei esențial de portocală (Doterra – Wild Orange)
Este suficientă 1/2 din cantitatea de cremă obținută, dar eu am folosit jumătatea rămasă pentru niște brioșe pe care le vom dezvălui curând.
🍒Mod de preparare:
Am separat albușurile de gălbenușuri și am mixat albușurile spumă tare. Gălbenușurile le-am frecat cu uleiul până și-au dublat volumul și apoi le-am adăugat peste spuma de albușuri, continuând să mixez încă 2-3 minute până compoziția s-a omogenizat. Am adăugat făina treptat, în ploaie, amestecând cu mișcări ușoare, de sus în jos, cu ajutorul unei spatule de silicon. Am turnat compoziția într-o tavă de aragaz, tapetată cu hârtie de copt, lăsând circa 5 cm liberi pe fiecare latură (pentru a nu fi foarte subțire blatul). Înainte de a pune compoziția în tavă am oprit 2 linguri din aceasta, pe care le-am amestecat cu puțin carob pentru a face un model deasupra foii de ruladă. Voiam să fac niște buline, dar Cireșel era tare nerăbdător să ne jucăm împreună, așa că am trasat rapid niște dungi verticale din compoziția cu carob și le-am transformat în spirale cu ajutorul unei scobitori.
Am copt foaia pentru ruladă circa 15 minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit. Se coace foarte repede, fiind destul de subțire, așa că e indicat să o supravegheați îndeaproape, pentru a evita să se coacă mai mult decât este necesar.
Când a fost gata am umezit cu apă 2 hârtii de copt, am pus blatul între ele și am rulat, având grijă ca partea cu modelul să rămână pe exterior. Am înfășurat apoi sulul obținut și într-un prosop curat și am așteptat să se răcească.
Între timp am realizat crema.
Am amestecat dovleacul copt cu brânza mascarpone, nuca măcinată, chipsurile de cocos râșnite, scorțișoara Ceylon și uleiul esențial, iar când foaia pentru ruladă s-a răcit am desfăcut sulul obținut, am pus cremă peste blat și am rulat din nou.
Am lăsat rulada la odihnit în frigider, câteva ore, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Sunt extrem de multe variante pentru umplutură, așa că dacă aceasta nu vă surâde, cu siguranță puteți folosi alta, însă pe noi ne-a încântat peste măsură și cu siguranță această ruladă pufoasă cu cremă de dovleac copt se va regăsi și pe masa de Paște. 😍 Pentru cei care doresc să fie un pic mai dulce (adulți și copii peste 1 an) se poate pune o lingură de miere în cremă sau se poate folosi cu succes ciocolata bebelușului (în stare lichidă). Așteptăm vești de la voi, dacă încercați, indiferent de varianta umpluturii. 🤗💙🍒💙
O altă minunăție cu dovleac și mascarpone găsiți aici.
2 Comments