Cum nu mai făcusem de foarte mult timp celebrii biscuiți 100, am zis că tare bine ar merge niște sărățele pornind de la rețeta lor.
Am mai adăugat în plus nucă măcinată și am dublat compoziția, desigur. Însă tot nu au fost suficiente, la cât de bune au ieșit.
Sărățele fragede
Ingrediente:
- 200 g făină tip 650
- 200 g brânză proaspătă de casă/vaci (nesărată)*
- 200 g unt nesărat cu 82% grăsime
- 50 g nucă măcinată (hidratată și coaptă în prealabil)
*când nu adaug nucă, mai pun încă 50 de g de brânză în plus
Pentru uns:
- 1 ou sau
- 1 gălbenuș de ou și 2-3 linguri lapte
- semințe de susan alb și negru (hidratate și uscate în cuptor) / semințe de mac/cânepă
Mod de preparare:
Am adăugat într-un vas încăpător făina, brânza sfărâmată, untul rece răzuit și nuca măcinată. Am omogenizat compoziția cu ajutorul ustensilei pentru aluat de tartă (în acest fel untul nu se topește de la căldura palmelor), am împărțit aluatul obținut în 2 bile, pe care le-am ambalat în folie alimentară și le-am introdus la frigider pentru aproximativ o oră.
Din fiecare bilă de aluat iese o tavă de aragaz, plină cu sărățele.
Fiecare bilă de aluat am întins-o pe blatul înfăinat, apoi am împăturit-o în stilul aluatului foietaj, am întins-o din nou și iar am împăturit-o.
Am realizat acest procedeu pentru ca sărățelele să iasă foițe-foițe.
După ce am tăiat sărățelele, le-am așezat în tavă, le-am uns cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și am presărat semințe de susan alb și negru.
Am copt sărățelele 18 – 20 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180° C, pe funcția căldură sus-jos. Atenție să nu le ardeți, coaceți în funcție de cum vă cunoașteți cuptorul.
După răcire au dispărut ca prin minune, deși vă spuneam că am dublat cantitățile.