Nu e prima dată când facem shakshuka, dar e prima dată când am adăugat și năut, că visam la această variantă încă de când ne-a făcut Mihai poftă. ?
Cum nu aveam pe site nici varianta simplă pe care o făceam destul de des, am zis că e cazul să rămână scrisă această variantă pe care o vom face de acum încolo.
Conform Wikipedia, Shakshuka (sau Shakshoka, Shakshouka; arabă: شكشوكة=Šakšūka) este o specialitate a bucătăriei nord-africane și a celei evreiești și este preparată din ouă într-un sos de roșii, ardei iute și ceapă.
Shakshuka este un mic dejun foarte popular în primul rând în Israel, unde probabil a fost introdus cândva de evreii tunisieni și alți evrei maghrebieni și este considerat între timp mâncare tradițională.
Shakshuka, care a ajuns între timp în Israel mâncare națională și se mănâncă în primul rând la micul dejun, provine probabil din zona Africii de Nord, precum Tunisia, Algeria și Egipt. Acesta a fost, probabil, introdusă în Israel de evrei din Tunisia și din alte zone din Africa de Nord. O origine clară nu s-a putut până acum atribui.
În alte țări, cum ar fi Turcia, unde se numește Șakșuka, nu se folosesc ouă, ci vinete, dovlecei, cartofi și iaurt.
În Spania este răspândită varianta Pisto, care este preparată ca ratatouille și este servită de cele mai multe ori cu ochiuri.
În Algeria, este larg răspândită varianta Chakhchoukha. Acest fel de mâncare se servește fără ou, dar cu griș, carne de miel, vinete și dovlecei.
Shakshouka
?Ingrediente:
- 2 linguri ulei
- O ceașcă apă
- O ceapă albă
- 1 ardei kapia
- 2 căni pastă de tomate
- Condimente (la alegere)
- 200 g năut fiert
- 5 ouă
- Pătrunjel
- 50 g cașcaval ras (nesărat/desărat)
?Mod de preparare:
Am tocat mărunt ceapa și ardeiul.
Eu am optat pentru ardei kapia, dar în funcție de preferințe, puteți alege chiar ardei iute.
Le-am călit circa 10 minute în puțin ulei și apă.
Am adăugat pasta de tomate si condimentele.
Am mai lăsat pe foc 2-3 minute, să se întrepătrundă aromele, apoi am mutat sosul într-o tavă ceramică.
Am adăugat năutul fiert (hidratat peste noapte și gătit 30 minute pe funcția Pressure Cook a multicooker-ului) și am făcut 5 “cuiburi” unde am spart 5 ouă.
Am introdus tava in cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute, astfel încât ochiurile să se gătească corespunzător și să nu rămână moi.
La final am adăugat pătrunjel tocat și cașcaval ras.
Să vă mai spun că abia am putut răbda să se răcească puțin?
Noroc că în acest timp am putut face fotografii și a trecut timpul mai repede. ?
Vouă vă place shakshuka?