shepherd's pie - placinta ciobanului

Shepherd’s pie – plăcinta ciobanului

Shepherd’s pie – plăcinta ciobanului

În weekend am făcut o porție mai mare de sos bolognese, cu gândul să mai și congelez pentru zile cu mai puțin timp la dispoziție.

Cum a fost gata am servit o parte cu niște paste, că pastele nu sunt refuzate sub nicio formă, doar știți.

Ce voiam să congelez, însă, a fost savurat a doua zi, sub formă de shepherd’s pie – plăcinta ciobanului.

Spun “sub formă de…”, căci aceasta se gătește cu carne de miel, de unde și numele acesteia.

Am scutit astfel timpul în care aș fi pregătit altă umplutură, special pentru aceasta.

Shepherd’s pie – plăcinta ciobanului

🍒Ingrediente:

*Sos ragu

  • 3-4 căni de apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 morcov mare, ras fin
  • O ceapă albă mare, tocată mărunt
  • O ceapă roșie, tocată mărunt
  • 4-5 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 kg carne tocată (mușchiuleți porc și vită)
  • 4 roșii mari (congelate, din recolta bunicilor)
  • Cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • Piper

*Piure de cartofi

  • 1 kg de cartofi albi
  • 4 gălbenușuri
  • 50 g unt gras, nesărat
  • 100 ml lapte
  • “Adio, Sare!” (amestec de mirodenii)

🍒Mod de preparare:

Pentru sosul ragu am procedat în felul următor: am pus morcovul, ceapa și usturoiul la călit în apă și ulei (10 minute pe funcția Brown a multicooker-ului).

Când acestea au început să se înmoaie am adăugat carnea tocată, iar la câteva minute roșiile rase.

Am asezonat cu condimente, am adăugat restul de apă și am gătit 25 de minute pe funcția Pressure Cook a multicooker-ului.

În caz că folosiți un multicooker, dacă după cele 25 de minute rămâne prea mult lichid mai setați încă vreo 10 minute pe funcția Bake, până mai scade și ajunge la consistența dorită.

Varianta sosului ragu gătit pe aragaz o găsiți apăsând aici.

Pentru piure am fiert cartofii tăiați cubulețe, apoi i-am pasat cu ajutorul instrumentului special.

Am adăugat untul, gălbenușurile și laptele și am continuat să omogenizez amestecul.

Am montat plăcinta într-o tavă, punând sosul la bază, apoi piureul și am introdus tava în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, circa 30 minute.

În rețeta originală apare și parmezanul, însă are un conținut ridicat de sare și poate fi oferit doar ocazional după vârsta de 1 an.

După vârsta de 1 an eu am mai pus cașcaval ras în amestecul de cartofi.

Vă spun că trebuie să încercați neapărat, căci rezultatul este delicios, iar în cazul nostru are succes de fiecare dată!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*