Știam că-mi plac provocările, așa că atunci când una dintre mămicile de pe grup a cerut o rețetă de tartă cu fistic, m-am bucurat. Foarte repede ne-am și apucat de treabă.
Încântarea a fost cu atât mai mare când am gustat rezultatul, mai ales că totul s-a desfășurat pe repede înainte, într-o zi cu multe peripeții ?
Tartă cu cremă de banane, cocos și fistic
?Ingrediente:
*Aluat fraged
- 190 g făină tip 650
- 10 g carob (pudră de roșcove)
- 100 g unt nesărat rece (cu 80% grăsime)
- 1 gălbenuș crud
- 2-3 linguri de lapte/apă rece
*Umplutură
- 300 g piure de banane bine coapte
- 1 ou (se poate și fără, căci bananele leagă compoziția, dar eu prefer și cu ou)
- O pungă de 150 g fistic crud* (circa 60 g miez)
- 50 g chipsuri de cocos bio râșnite
*Înainte de a descrie modul de preparare vă voi spune cum am procedat cu fisticul, de la desfacerea “carcasei” până la decojire și măcinare.
Întrucât se desface destul de greu, dacă nu sunt crăpate cojile foarte bine, am căutat la un moment dat pe google un mod de a le desface mai ușor. Am găsit o tehnică, dar cum nu a funcționat, cel puțin la mine, am folosit propria tehnică. ? Nevoia te învață, așa că eu am folosit o jumătate de coajă tare de fistic (de obicei suntem tentați să folosim unghia, un procedeu dureros, zic eu) pe care o introduceam în crăpătura foarte mică a fisticului “încăpățânat” și roteam stânga-dreapta. A durat circa 10 minute să decojim o pungă de 150 de g, căci m a ajutat și Cireșel, care atunci când a găsit și fistic care nu se desfăcea ușor a început să numere cu ajutorul lui, să l aranjeze pe “banda” de lucru… ?
Cu această ocazie am desfășurat și activități de învățare, evident prin joc. ?
Mai departe am trecut la pasul următor.
Pentru că mi-am dorit să obțin o culoare mai plăcută, în ceea ce privește umplutura, am desfăcut și pielița care îmbracă miezul verde-gălbui.
Acest lucru se face foarte ușor dacă scufundați miezul de fistic circa 1 minut în apă clocotită.
Am pus apa la fiert, iar când a început să clocotească am oprit focul, am pus miezul de fistic și am acoperit cu o farfurie.
După 1 minut am strecurat fisticul cu ajutorul unei site.
Pielița de deasupra s-a desfăcut apoi foarte ușor.
Prin opărire, fisticul capătă și o culoare foarte intensă.
După această etapă am trecut la coacerea fisticului, pentru circa 15 minute la foc mic. După răcire, l-am râșnit cu ajutorul râșniței de cafea.
Coacerea ajută la dezvoltarea aromei. Personal, iubesc fisticul, dar nu reușisem niciodată să-l coc, așa cum fac cu nucile, de exemplu.
E divin, pe cuvânt ? Trebuie să încercați!!!
Întregul procedeu descris pare complicat și lung, dar nu e chiar așa. De rezultatul final nu mai zic, așa că merită tot efortul depus.
?Mod de preparare:
Pentru aluat am amestecat făina, carobul și untul rece tăiat cubulețe până am obținut textura nisipului, apoi am adăugat gălbenușul și laptele, care ajută la legarea ingredientelor. Acest proces se poate face și cu ajutorul robotului, dar eu am preferat să frământ cu mâna, mișcându-mă rapid, pentru a nu încălzi prea tare untul, cu căldura mâinilor. Am format o bilă și am lăsat-o la frigider câteva ore, căci nu m-am putut ocupa de ea foarte repede, din motive lesne de înțeles, ? când Cireșelul se transformă în ursuleț koala, cocoțat pe gâtul meu. ? E suficient ca aluatul să stea circa 15 minute la rece. După câteva ore, am întins aluatul sub formă dreptunghiulară. Pentru că a stat mai mult la rece a trebuit să l încălzesc puțin cu mâinile pentru a-l putea întinde, dar poate la voi nu va fi cazul să-l “uitați” în frigider. ?
Îl puteți întinde și sub formă rotundă, dacă optați pentru astfel de tavă. Ingredientele sunt suficiente pentru o tavă rotundă cu diametrul de circa 28 de cm.
Eu l-am întins pe foaie de copt și am pus-o apoi în tavă direct.
Am tapetat cu aluat și înălțimea pereților tăvii dreptunghiulare, aceasta fiind mai mică*, dar destul de înaltă, căci e din aceea pentru chec, nu pentru tartă. ?
Posibil să se mai rupă aluatul când încercați să-l puneți în tavă, fiind foarte fraged, dar “cârpiți” după aceea. Se înțeapă cu furculița din loc în loc și se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, circa 15 minute, cât să se coacă puțin, nu complet. În acest timp am pregătit umplutura.
Pentru aceasta am amestecat piureul de banane cu oul, fisticul copt și chipsurile de cocos râșnite. Am scos tava cu aluatul și am pus crema. Am mai lăsat la cuptor (care a funcționat și în timp ce am umplut tarta) circa 25 de minute, la foc potrivit (sau până capătă o culoare aurie). Când am scos tava din cuptor am acoperit-o cu un prosop curat până s-a răcit.
Am așteptat cu greu să se răcească această tartă, dar am servit cu poftă după aceea, nu înainte de a surprinde în imagini rezultatul obținut. Abia așteptam momentul degustării, căci mirosul răspândit era divin. ?
*Dimensiuni tavã: 23x12x5 cm (LxlxH)