Tort cu înghețată

Tort cu înghețată
Știți vorba “Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”?
Ei bine, deși pentru Paște voiam inițial un tort ciocolatos cu fructe și frișcă, am savurat până la urmă un tort cu… înghețată 😍
Și nu, nu m-am răzgândit, dar asta a ieșit…
Ca niciodată, nu mi s-a bătut smântâna dulce pentru frișcă.
Cu câteva modificări făcute în situație de criză, am obținut cea mai bună înghețată, fără să intenționez sau să știu că acesta va fi rezultatul final.
Vă voi spune și vouă cum în cele ce urmează.

Tort cu înghețată

🍒Ingrediente:

*Blat

  • 2 ouă
  • 80 g miere/150g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte animal/vegetal
  • 200 g iaurt grecesc cu 10% grăsime sau 200 g smântână dolofană Lăptăria cu caimac 
  • 200 g făină tip 650
  • 5 g praf de copt bio
  • 40 g carob (pudră de roșcove)

*Înghețată

  • 500 ml smântână dulce
  • 70 g zahăr pudră
  • 3 linguri zahăr tos
  • 3 linguri apă
  • 200 g unt
  • 160 g ciocolată amăruie(eu am folosit2 tablete de Heidi Dark Intense cu 75% cacao)
  • O linguriță pudră de agar agar

*Extra

  • Nucă măcinată
  • Căpșuni proaspete


🍒Mod de preparare:

Pentru blat am folosit aceeași rețetă ca și în cazul tortului festiv realizat de Anul Nou, căci tare ne place.

Am amestecat toate ingredientele lichide și le-am omogenizat energic cu ajutorul unui tel. 

Am integrat apoi, cu ajutorul unei spatule, toate ingredientele uscate, amestecate toate în prealabil. 

Am pus compoziția obținută în forma metalică, cu inel reglabil și am copt blatul în cuptorul preîncălzit, circa 30 de minute, la foc potrivit. 

Eu am făcut blatul cu o zi înainte de asamblare și l-am păstrat în folie alimentară, într-o încăpere mai rece. 

Înainte de a realiza crema am făcut glazura de ciocolată pentru a avea timp să se răcească. 

Am pus pe foc apa cu zahărul tos, untul tăiat în bucăți mici și cubulețele de ciocolată. 

Am topit ingredientele la foc mic, amestecând continuu. 

După omogenizare am lăsat glazura la răcit.

Am zis să mă ocup de frișcă, însă, ca niciodată, smântâna nu s-a bătut.

După câteva minute de încercări, am adăugat zahărul pudră și după încă 2-3 minute am decis să renunț.

Am amestecat glazura rece cu tentativa de frișcă, oprind circa 250 ml din amestecul cu smântână dulce, în care am topit, pe foc, timp de 2-3 minute o linguriță cu pudră de agar agar.

După răcirea acestui amestec l-am adăugat în crema cu glazura de ciocolată, am omogenizat și am introdus bolul metalic în lada frigorifică, să se întărească mai repede.

M-am întors la alte preparate pe care trebuia să le finalizez și după vreo 3 ore, surpriză…. amestecul se transformase în cea mai delicioasă înghețată.

Mai aveam puțin și trebuia să improvizez altă cremă, că cineva nu se mai sătura de înghețată. 🙈

Am tăiat blatul de tort în 2, am pus crema de înghețată între foi, dar și deasupra, montând tortul direct în tava cu inel reglabil pentru ca înghețata să nu se scurgă peste noapte, în frigider. 

Am presărat pe margine niște nucă măcinată, iar a doua zi am decorat cu căpșuni proaspete și am savurat cu poftă rezultatul. 

Ce ziceți, încercați și voi? 

Sper să nu vi se bată smântâna! (Asta doar dacă vă doriți și voi înghețată. În caz contrar, pentru a obține cea mai pufoasă frișcă, adăugați câteva picături de zeamă de lămâie, conform indicațiilor oferite pe site-ul celor de la Lăptăria cu caimac.

În caz că nu știți, avem și rețeta perfectă pentru înghețată baby friendly și o puteți găsi 👉 aici

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*