Tort festiv

Dacă tot am inaugurat de curând rubrica “Dulciuri păcătoase”, dedicată părinților, ne-am gândit că ar fi o ocazie bună să vă împărtășim și rețeta acestui tort festiv. 

Deși am renunțat să mai consumăm dulciuri cu zahăr adăugat sunt anumite momente care impun un tort festiv, cum sunt sărbătorile de iarnă, în cazul de față. 

Chiar și în aceste cazuri preferăm dulciurile făcute în casă, căci putem controla calitatea ingredientelor folosite. 

Dacă se renunță la glazura de ciocolată, poate fi oferit cu moderație și piticilor cu vârsta peste 1 an, pentru a evita riscul de botulism. 

Cireșel a primit miere abia spre 2 ani, când am făcut teste pentru tortul cifră aniversar

Încă preferă fructele proaspete și gustările îndulcite cu ajutorul acestora și nu pot decât să mă bucur. 

De data aceasta i-am oferit și lui tort, căci de acum nu voi încerca să-l privez total de zahăr, dar după cum mă așteptam el a făcut alegerea corectă: a mâncat toate fructele de pe felia mea de tort, a luat câteva guri și din tort apoi a decis să se servească cu ananas proaspăt feliat, pe care îl ochise pe o altă farfurie. 

Pentru blat am folosit rețeta mini negreselor, doar că am dublat cantitățile, astfel încât să fie cantitate suficientă pentru o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm. 

 

Tort festiv

Ingrediente:

*Blat

  • 2 ouă (110 g fără coajă)
  • 80 g miere
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte animal/vegetal
  • 200 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 200 g făină tip 650
  • 5 g praf de copt bio
  • 40 g carob (pudră de roșcove)

*Cremă 

  • 1 kg smântână grasă (peste 30% grăsime)
  • Miere (după gust)
  • O linguriță pudră agar agar
  • O linguriță pudră de moringa (opțional) 

*Glazură

  • 3 linguri de apă
  • 3 linguri de zahăr
  • 150 g unt (cu cel puțin 60% grăsime)
  • 150 g ciocolată cu lapte (eu folosesc Schogetten cu lapte pentru această glazură. Îi oferă un gust puternic de caramel, ceea ce ne place foarte mult)

Mod de preparare:

Pentru blat am amestecat toate ingredientele lichide și le-am omogenizat energic cu ajutorul unui tel. 

Am integrat apoi, cu ajutorul unei spatule, toate ingredientele uscate, amestecate toate în prealabil. 

Am pus compoziția obținută în forma metalică, cu inel reglabil și am copt blatul în cuptorul preîncălzit, circa 30 de minute, la foc potrivit. 

Eu am făcut blatul cu o zi înainte de asamblare și l-am păstrat în folie alimentară, într-o încăpere mai rece. 

Înainte de a realiza crema am făcut glazura pentru a avea timp să se răcească. 

Am pus pe foc apa cu zahărul, untul tăiat în bucăți mici și cubulețele de ciocolată. 

Am topit ingredientele la foc mic, amestecând continuu. 

După omogenizare am pus cratița cu glazură în chiuveta cu apă rece, pentru o răcire mai rapidă. 

Pentru cremă am mixat smântâna cu mierea până am obținut consistența dorită, iar spre final am adăugat pudra de moringa și pudra de agar agar. 

Pe cea din urmă am adăugat-o întrucât îmi doream să devină mai fermă crema și să nu am surprize că se scurge când tai tortul. 

Pudra de moringa o puteți omite, dacă nu o folosiți în general, însă eu am profitat că o am și o pot folosi într-un preparat care nu mai este gătit termic. 

Am introdus crema la frigider cât timp am tăiat blatul în 3 foi.

Am montat tortul, punând cremă peste fiecare foaie, iar peste ultimul strat de cremă am turnat și glazura răcită. 

Am decorat cu fructe (afine și coacăze roșii) și am introdus tortul la frigider, peste noapte. 

Este de preferat acest lucru, căci în felul acesta crema înmoaie blatul, dând impresia că este însiropat. 

Abia așteptăm părerea voastră, dacă încercați această combinație de gusturi. 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*