Turtă dulce de post

Deși am salvat multe dintre rețetele bunicii, bine păstrate de către mama în carnețelul personal, nu am reușit să fac până acum rețeta de turtă dulce de post, perfectă chiar și pentru cei cu alergie la ou sau la proteina din laptele de vacă. 

Am adaptat-o puțin, în funcție de ceea ce aveam la îndemână și a ieșit o nebunie de turtă dulce, toddler friendly.

Varianta baby friendly o puteți găsi aici.

Cireșel m-a ajutat la decupat formele și a fost și primul care a dat verdictul.

Tare mândru și încântat a fost de rezultatul final, dar și de activitatea desfășurată împreună.

Turtă dulce de post

Ingrediente:

*Glazură de ciocolată albă (opțională și potrivită doar copiilor peste 2 ani; eu am făcut doar pentru adulți)

  • 35 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 50 g unt nesărat cu 82% grăsime
  • 50 g lapte praf de cocos (perfect în caz de aplv)

*Extra

Mod de preparare:

Aluatul se pregătește foarte simplu, însă dacă aveți nevoie, găsiți rețeta video chiar aici

Se poate realiza manual fără probleme, însă eu am apelat și de data aceasta la robotul de la Bosch, MUM Seria 2, pe care îl puteți câștiga și voi dacă vă înscrieți la concursul organizat atât pe pagina de Facebook (apasă și înscrie-te aici), cât și pe pagina de Instagram (apasă și înscrie-te aici). Pentru mai multe șanse, vă sugerez să vă înscrieți pe ambele pagini.

Prețul acestuia este în jur de 1300 de lei, dar dispune de o varietate de accesorii care ușurează tare mult munca în bucătărie și înlocuiește cu succes multe aparate individuale.

Pe lângă faptul că este un robot puternic și compact, vine însoțit de următoarele accesorii:

⚠️ bol metalic

⚠️ tel pentru amestecat, tel pentru creme și cârlig de frământare

⚠️ accesoriu pentru răzuit cu 3 discuri (disc reversibil pentru feliere, disc reversibil pentru mărunțire – perfect pentru a toca legumele, disc pentru răzuire mediu-fin)

⚠️ blender – capacitate 1,25 l

⚠️ mașină de tocat carne

⚠️ capac transparent cu orificiu de umplere, care te scutește de mizerie pe blatul de bucătărie

Mai multe detalii despre el puteți vedea pe pagina de produs aici.

Am adăugat făina, scorțișoara și bicarbonatul de sodiu în bolul metalic și am atașat cârligul pentru frământare. În această etapă puteți adăuga și alte condimente specifice turtei dulci, însă cum Cireșel e fan scorțișoară, eu am preferat să pun doar atât.

Am fixat accesoriul antistropi și am pornit robotul pe viteza 2.

Am adăugat, treptat, uleiul, mierea și siropul de curmale. În cazul în care nu aveți sirop de curmale, puteți completa tot cu miere, însă nu aș putea să vă spun exact cu cât să mai completați. Trebuie să aveți în vedere faptul că mierea este mai dulce decât siropul de curmale, dar și că textura finală va diferi puțin. Turta dulce nu va mai fi la fel de moale. 

Eu l-am folosit pe cel de la Rapunzel, pe care îl puteți găsi aici.

Am lăsat robotul să frământe câteva minute.

Dacă observați că aluatul tinde să nu se lege, adăugați 2-3 linguri de apă rece pentru a putea aduna aluatul puțin nisipos (precum cel de tartă) într-o bilă de aluat.

Înfășurați bila de aluat într-o folie alimentară și dați la frigider cel puțin o oră.

După ce a stat la frigider, am întins foaie de grosime medie, punând aluatul sub două foi de copt pentru a mă descurca mai ușor.

Am decupat forme (18 omuleți de turtă dulce), iar din restul de aluat am format 12 bile puțin mai mari decât o nucă și le-am aplatizat puțin pentru a le coace și în forma specifică turtei dulci din comerț.

Atât omuleții de turtă dulce, cât și formele rotunde, le-am copt în cuptorul preîncălzit, la 180°, timp de 10-12 minute (încălzire sus-jos, fără ventilație).

Chiar dacă par moi după acest timp, devin mai ferme după răcire, așa că nu riscați să le ardeți. Verificați cum sunt pe spate, după cele 10-12 minute.

Ambele variante ne-au încântat foarte tare.

Omuleții sunt mai crocanți, fix pe gustul lui Cireșel, iar formele rotunde moi, fix pe gustul nostru, mai ales cu glazura de ciocolată albă pe care am făcut-o.

În caz că vreți să o faceți și voi vă las tot aici modul de preparare.

Am adăugat apa, zahărul și untul pe foc (mic) până s-au topit cele din urmă.

Am adăugat laptele praf, cernut în prealabil și am amestecat energic cu un mini tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Am înmuiat suprafața formelor rotunde în glazură și le-am așezat câteva minute pe un grătar metalic, în caz că se mai scurgea excesul.

Deasupra le-am presărat fulgii noștri de cocos preferați, pe care îi puteți găsi aici. Ce ziceți, încercați și voi această variantă de turtă dulce de post? Spor la treabă, dacă vă apucați de copt și mult succes, dacă vă înscrieți la concurs! Eu vă sugerez să nu îl ratați! Aveți mai sus link-uri atașate, pentru a vă înscrie atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

Un decembrie de poveste vă dorim!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*