turta dulce fara zahar

Turtă dulce fără zahăr

Ne pregătim intens pentru perioada magică ce bate la ușă și n-aveam cum să nu punem pe listă și un “dulce” specific, cu miros de copilărie și gust de sărbătoare: turtă dulce fără zahăr, mai ales că am primit această provocare de la Super-Mami Adina și a ei Fundiță dragă ❄️☃️❄️
Am încercat să obținem o variantă baby friendly a celei mai “dulci” amintiri, adăugând printre ingrediente și condimentele specifice preparatului original. Ceea ce a ieșit, pe noi tare ne-a încântat, așa că sperăm să încercați și să fie cu succes și la voi. 
Vă invităm să facem împreună turtă dulce fără zahăr!

Turtă dulce fără zahăr

Ingrediente:

  • 150 g făină tip 650
  • 3 g bicarbonat de sodiu, stins în zeamă de lămâie
  • 5 g carob (pudră de roșcove)
  • Scorțișoară Ceylon
  • Nucșoară / anason / ghimbir / cardamom / cuișoare*

*câte un praf din fiecare sau la alegere, în funcție de preferințe

  • 2 linguri fulgi cocos bio râșniți sub formă de pudră
  • O mână de arahide/nuci măcinate (hidratate și coapte înainte de măcinare)
  • 1 ou (40 g – cântărit fără coajă)
  • 2 banane potrivite (130 g – cântărite fără coajă)
  • 1/2 păstaie de vanilie
  • 50 g unt nesărat cu 80% grăsime


Mod de preparare:


Am pus oul, vanilia și bananele în blender și am mixat până am obținut o compoziție lichidă. În aceasta am integrat untul topit și răcit, apoi am incorporat ușor, cu ajutorul unei spatule de silicon, toate ingredientele uscate (amestecate în prealabil). Am obținut o compoziție elastică și lipicioasă. Nu e cazul să mai adăugați făină, întrucât după minim 2 ore la frigider (în folie alimentară) devine ușor de manevrat pe blatul bine înfăinat. Se adaugă făină și deasupra aluatului pentru a nu se lipi de sucitor. Se întinde în strat potrivit ca și grosime, nici foarte subțire, dar nici prea gros, întrucât mai crește la cuptor. Am decupat formele și le-am așezat în tavă. Am introdus în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, circa 15-20 de minute.
Când sunt gata se lasă la răcit, pe un grătar metalic.
După răcire se pot unge cu puțină miere și apă, în cazul copiilor peste 1-2 ani, mai ales dacă se mai vede excesul de făină.
Fiind prima probă am făcut cantitate mică. Data viitoare sigur dublăm, căci soțul era să dea gata toată tava. Omuleții noștri au avut o crustă subțire, ușor crocantă și un interior pufoooos. Cuvântul cheie – savurooos. 
Dacă faceţi turta dulce, vă aşteptăm cu dovada!

Varianta 2019

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*