turta dulce fara zahar

Turtă dulce fără zahăr

Ne pregătim intens pentru perioada magică ce bate la ușă și n-aveam cum să nu punem pe listă și un “dulce” specific, cu miros de copilărie și gust de sărbătoare: turtă dulce fără zahăr, mai ales că am primit această provocare de la Super-Mami Adina și a ei Fundiță dragă ?❄️☃️❄️
Am încercat să obținem o variantă baby friendly a celei mai “dulci” amintiri, adăugând printre ingrediente și condimentele specifice preparatului original. Ceea ce a ieșit, pe noi tare ne-a încântat, așa că sperăm să încercați și să fie cu succes și la voi. ?.
Vă invităm să facem împreună turtă dulce fără zahăr!

Turtă dulce fără zahăr

?Ingrediente:

  • 150 g făină tip 650
  • 3 g bicarbonat de sodiu, stins în zeamă de lămâie
  • 5 g carob (pudră de roșcove)
  • Scorțișoară Ceylon
  • Nucșoară/anason/ghimbir/cardamom/cuișoare* *câte un praf din fiecare sau la alegere, în funcție de preferințe
  • 2 linguri fulgi cocos bio râșniți sub formă de pudră
  • O mână de arahide/nuci măcinate (hidratate și coapte înainte de măcinare)
  • 1 ou (40 g – cântărit fără coajă)
  • 2 banane potrivite (130 g – cântărite fără coajă)
  • 1/2 păstaie de vanilie
  • 50 g unt nesărat cu 80% grăsime


?Mod de preparare:


Am pus oul, vanilia și bananele în blender și am mixat până am obținut o compoziție lichidă. În aceasta am integrat untul topit și răcit, apoi am incorporat ușor, cu ajutorul unei spatule de silicon, toate ingredientele uscate (amestecate în prealabil). Am obținut o compoziție elastică și lipicioasă. Nu e cazul să mai adăugați făină, întrucât după minim 2 ore la frigider (în folie alimentară) devine ușor de manevrat pe blatul bine înfăinat. Se adaugă făină și deasupra aluatului pentru a nu se lipi de sucitor. Se întinde în strat potrivit ca și grosime, nici foarte subțire, dar nici prea gros, întrucât mai crește la cuptor. Am decupat formele și le-am așezat în tavă. Am introdus în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, circa 15-20 de minute.
Când sunt gata se lasă la răcit, pe un grătar metalic.
După răcire se pot unge cu puțină miere și apă, în cazul copiilor peste 1-2 ani, mai ales dacă se mai vede excesul de făină.
Fiind prima probă am făcut cantitate mică. Data viitoare sigur dublăm, căci soțul era să dea gata toată tava. ? Omuleții noștri au avut o crustă subțire, ușor crocantă și un interior pufoooos. Cuvântul cheie – savurooos ?
Dacă faceţi turta dulce, vă aşteptăm cu dovada!

Varianta 2019

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*