Unt de casă

Unt de casă 

Unele preparate se fac atât de simplu și ne pot duce cu gândul acolo unde toți cred că am vrea să ne întoarcem, în copilărie.
Îmi amintesc cât de fascinată eram când străbunica pregătea putineiul pentru a face unt de casă.
Voi vă amintiți astfel de momente din copilărie?

Unt de casă

?Ingrediente:

*Mie mi-au ieșit 185 g de unt din 500 de ml smântână proaspătă. 


?Mod de preparare:


Pentru a prepara untul de casă eu am folosit smântână proaspătă de la Lăptăria cu caimac și mixerul Kitchenaid, însă se poate folosi și un mixer simplu.
Cu un mixer de mână veți avea nevoie de mai multă răbdare, însă rezultatul, cu siguranță, va fi la fel de delicios.
Tot procesul, în cazul nostru, nu a durat mai mult de 10 minute.
Am pus smântâna proaspătă în bolul curat al mixerului și am mixat la viteză medie până am obținut frișcă.
După această etapă am crescut progresiv viteza și am continuat până frișca “s-a tăiat” și grăsimea s-a separat de zer.
Am scurs zerul, iar untul l-am pus în comprese sterile și am stors foarte bine.
Pentru a elimina orice reziduu de zer și pentru ca untul să țină cât mai mult timp la frigider am spălat untul cu apă foarte rece astfel: după ce am stors bine untul, l-am pus din nou în bolul mixerului, am adăugat apă rece (pe care am ținut-o într-o carafă cu cuburi de gheață) și am mai mixat câteva secunde.
Am schimbat apa de 3 ori.
Se adaugă apă rece până se obține o apă cât mai limpede.
Veți observa ca prima apă este apropiată ca și culoare de cea a zerului.
Zerul scurs nu-l aruncați, căci este foarte nutritiv și îl puteți folosi în preparate.
După spălare, am strâns untul cu ajutorul unei spatule de silicon, apăsându-l bine de peretele bolului pentru a elimina toată apa.
Se păstrează foarte bine la frigider în cutie ermetică sau la congelator, în porții mici.
Noi cumpăram unt de obicei, dar de când Cireșel a făcut o pasiune pentru unt prefer să îl fac în casă, mai ales că procesul este atât de simplu.

L-am servit imediat după realizare cu pâinea rapidă fără drojdie, care a devenit preferata noastră, mai ales că se feliază atât de frumos. 

În funcție de preferințe îl puteți asezona cu diverse condiment, nuci, semințe sau verdețuri. 

Eu îl las simplu și fiecare îl personalizează după gust. 

Abia aștept să văd cine încearcă să mai facă unt de casă! 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*